Sport

Certificatul Verde devine obligatoriu în fotbal! Ce reguli trebuie să respecte cluburile

COVID-19 afectează grav România, fiind una dintre cele mai încercate țări din lume din cauza pandemiei la ora actuală, iar tocmai din acest motiv Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal au luat noi măsuri, în cadrul întrunirii Comitetului de Urgență, din data de 19 octombrie.

Echipele, obligate să prezinte Certificatul Verde: schema completă de vaccinare, trecerea prin boală și / sau testarea
Pandemia cu noul coronavirus a început să lovească din nou fotbalul românesc, iar cel mai elocvent exemplu este FCSB. Și din cauza faptului că mai mulți jucători și oameni din stafful tehnic nu s-au vaccinat, a fost identificat un număr important de cazuri pozitive, care ar putea duce la amânarea meciului următor al vicecampioanei României.

Pentru a nu se mai întâmpla astfel de situații sau pentru a limita cât mai mult din ele, FRF și LPF au modificat și completat Protocolul de Desfășurare a Competițiilor, iar cluburile au obligația, printre altele, să trimită raportul cu componenții echipelor testați pentru depistarea COVID-19, care au trecut prin boală și / sau să atașeze carnetului de joc, unde este cazul, dovada vaccinării cu schema completă.

”Echipele vor trimite la FRF (medical@frf.ro) și, pentru Liga 1, la LPF, un tabel cu componenții clubului care au fost testați RTPCR sau prin test antigen rapid pentru COVID-19. Acesta trebuie să conțină numele, prenumele, funcția, data recoltării testului, tipul de test efectuat și rezultatul. De asemenea, trebuie trimis și un document cu buletinele de analiză scanate, precum și deciziile DSP în urma eventualelor anchete epidemiologice. Acest model de informare se va menține pe toată durata competiției.

Suplimentar față de cele de mai sus, vor fi prezentate documentele aferente fiecărei persoane din delegația unei echipe (staff + jucători + alți oficiali) la fiecare meci disputat de echipa respectivă. Astfel, pentru jucători, Certificatul Verde (QR code) trebuie să fie anexat carnetului de joc (la fel ca și viza medicală – condiție pentru dreptul de joc), arbitrul având obligația verificării acestor documente. Pentru evitarea oricărui dubiu, doar în situația jocurilor la care participă jucători minori (exceptați de la testare), obligația prezentării QR Code-urilor se aplică doar pentru membrii delegației (staff+jucători+alți oficiali) majori.

Testele pentru depistarea infecției cu virusul Sars-CoV-2 prevăzute în acest protocol sunt considerate valabile numai dacă sunt făcute în unități avizate de Ministerul Sănătății și efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Ministerul Sănătății, prin Ordinul Ministrului Sănătății numărul 1.513/2020.

Testarea jucătorilor, a staff-ului tehnic, staff-ului medical, și a personalului de suport implicat în activitatea echipei (prezent în cantonament și la meciuri) se va face după cum urmează:

T1 – cu 2 zile înainte de primul meci;
T2,3,4…din 14 în 14 zile dacă se folosește metoda RT-PCR / T2,3,4…din 7 în 7 zile, dacă se folosesc alte metode de testare aprobate de autoritățile sanitare responsabile;
Orice club care nu îndeplinește cerința testării va fi considerat ca neprezentat la meci (…)”, sună o parte din noul Protocol de Desfășurare a Competițiilor.

Dacă nu aplică Protocolul de Desfășurare a Competițiilor corect, cluburile se pot alege cu amendă de 100.000 de lei
La capitolul sancțiuni, dacă un club nu respectă calendarul de testare, după cum este prevăzut mai sus, va fi sancționat prin ”neprogramarea la joc cu aplicarea prevederilor art. 79 din Regulamentul Disciplinar”. În același timp, cluburile vor fi aspru sancționate în cazul în care vor apărea cel puțin trei cazuri pozitive și se dovedește, ulterior, că nu au fost respectați termenii legali:

”În cazul în care la un club apare un focar de infecție, (minim 3 persoane din cadrul clubului, indiferent de funcția deținută, sunt depistate cu rezultat pozitiv la testarea specifică pentru COVID 19), dacă se constată culpa clubului cu privire la nerespectarea prevederilor Protocolului privind reluarea competițiilor, clubul în cauză va fi sancționat cu o penalitate sportivă de 100.000 lei”.

Cazurile de COVID-19, mai multe de la zi la zi
Un raport emis de autoritățile statului român, miercuri, 20 octombrie, a anunțat faptul că în ultimele 24 de ore au murit 423 de oameni din cauza infectării cu COVID-19 și au fost raportate 17.158 de noi cazuri. În total, de la începutul pandemiei, au fost raportate 1.503.422 de cazuri și 43.039 de decese pe teritoriul României.

Până pe 19 octombrie, doar 5.714.109 români, ceea ce se traduce într-un procent de 29.43 la sută, au schema completă de vaccinare.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *