Ultima oră

Cinci persoane, arestate pentru trafic de migranţi şi de droguri

Cinci persoane, membre ale unei grupări infracţionale organizate pentru trafic de migranţi şi de droguri, au fost arestate preventiv joi, printr-o decizie a Tribunalului Bihor.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, decizia judecătorilor vine după ce, miercuri, persoanele bănuite au fost audiate, iar procurorul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea a dispus reţinerea lor, pentru 24 de ore.

Activitatea lor infracţională a fost dovedită de poliţiştii Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, care, împreună cu un procuror din cadrul DIICOT Oradea, au efectuat, miercuri, nouă percheziţii domiciliare, în Oradea, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2023, mai multe persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, toate din judeţul Bihor, coordonate de un bărbat de 39 de ani, din Maroc, cu drept de şedere în România, ar fi facilitat trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, înspre Ungaria, pentru mai mulţi cetăţeni marocani, solicitanţi de azil,” se arată în comunicat.

Astfel, bărbatul de 39 de ani, lider al grupării, cu sprijinul unei femei, de 34 de ani, din municipiul Oradea, ar fi racolat persoane dispuse să transporte solicitanţii de azil, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României înspre ţări ale Uniunii Europene.

De asemenea, migranţii de origine afro-asiatică ar fi fost adăpostiţi, fiindu-le asigurate cazarea şi transportul în scopul trecerii frauduloase a frontierei României.

În comunicat se menţionează şi faptul că fiecare migrant ar fi achitat persoanelor bănuite sume pornind de la 1.000 de euro.

Activitatea ar fi fost organizată pe mai multe paliere, unii transportatori fiind racolaţi pentru trecerea ilegală a frontierei de stat a României în Ungaria, iar, ulterior, alţi transportatori ar fi preluat solicitanţii de azil, din Ungaria şi i-ar fi dus în diverse ţări ale Uniunii Europene.

Totodată, una dintre persoanele bănuite, apropiată a grupului infracţional, este bănuită că, în cursul anului 2023, ar fi comercializat, atât către membrii grupării, cât şi altor persoane, din municipiul Oradea, droguri de risc şi mare risc.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *