Ultima oră

Cine e de vină – instructorul sau elevul în cazul unui accident rutier în care este implicată o mașină a școlii de șoferi?

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă ai face un accident în timp ce înveți să conduci? Imaginează-ți că ești la volan, cu instructorul lângă tine, exersezi un viraj și… ai lovit o mașină parcată. Cui îi va bate inima mai tare – ție sau instructorului? Și mai important, cine va plăti pentru această gafă?

Pregătirea practică și examinarea candidaților pentru obținerea permisului de conducere reprezintă etape indispensabile în formarea viitorilor participanți la traficul rutier.

În acest context, legiuitorul a stabilit un cadru juridic privind răspunderea în cazul eventualelor incidente sau accidente produse în timpul acestor activități.

Conform prevederilor art. 23 alin. (3) din O.U.G. nr. 195/2002, răspunderea pentru încălcarea regulilor de circulație sau pentru pagubele produse terților ca urmare a unui accident de circulație este împărțită între instructorul auto atestat sau examinatorul, după caz, și persoana aflată sub supravegherea sau examinarea acestora. Această prevedere reflectă principiul răspunderii solidare, având în vedere statutul special al cursantului sau candidatului la examen, care nu deține încă un permis de conducere valid.

Prevederea legală care instituie răspunderea solidară a elevului/candidatului la examen și a instructorului/examinatorului se aplică atât în cazul activităților de pregătire practică desfășurate în cadrul școlilor de șoferi, cât și în contextul examinării oficiale pentru obținerea permisului de conducere. Textul legal identifică, astfel, în mod explicit două categorii de subiecți care pot fi ținuți răspunzători – instructorul auto atestat și examinatorul. Acestora li se adaugă persoana aflată în proces de învățare sau examinare.

Cu toate că nu este specificată explicit, se poate deduce că răspunderea în cauză este de natură civilă delictuală, vizând repararea prejudiciilor cauzate terților. Totodată, nu este exclusă posibilitatea angajării răspunderii contravenționale sau chiar penale, în funcție de gravitatea faptelor și consecințele acestora.

Pentru a fi antrenată răspunderea civilă delictuală, trebuie să fie întrunite cumulativ următoarele condiții:

  • existența unei fapte ilicite, constând în încălcarea regulilor de circulație: aceasta se poate concretiza în nerespectarea indicatoarelor rutiere, neacordare a priorității de trecere sau în încălcarea oricărei alte obligații/interdicții instituie prin legislația rutieră;
  • producerea unui prejudiciu, materializat prin pagubele suferite de terți: având în vedere normele civile care guvernează răspunderea delictuală, acest răspunderea acoperă atât daunele materiale, cât și cele morale cauzate terților ca urmare a accidentului de circulație;
  • legătura de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciul produs;
    vinovăția subiectelor răspunderii, prezumată în cazul instructorului sau examinatorului în virtutea obligației de supraveghere.

Folosirea sintagmei „împreună cu” în textul legal sugerează o răspundere solidară între instructor/examinator și cursant/candidat. Această interpretare este susținută și de principiile generale ale dreptului civil privind răspunderea pentru fapta altuia, având în vedere că în sarcina instructorului/examinatorului poate fi identificată, așa cum am arătat, obligație de supraveghere a elevului/candidatului, răspunderea pentru daunele produse bazându-se, de fapt, pe culpa comună a acestora.

Deși nu este menționată explicit în textul analizat, există posibilitatea acțiunii în regres între subiecții răspunderii, în funcție de gradul de culpă al fiecăruia în producerea accidentului.

Totodată, este important de menționat că această prevedere legală nu exonerează școlile de șoferi de răspunderea care le revine în calitate de angajatori ai instructorilor auto sau în baza principiului răspunderii comitenților pentru fapta prepușilor.

Astfel, victimele unui accident produs în aceste circumstanțe ar putea solicita despăgubiri și direct de la școala de șoferi, în temeiul dispozițiilor generale privind răspunderea civilă delictuală pentru fapta altuia.

În concluzie, reglementarea analizată reprezintă o normă specială în materia răspunderii civile, adaptată specificului activităților de pregătire și examinare a viitorilor conducători auto.

Aceasta urmărește să asigure o protecție eficientă a terților care ar putea fi vătămați ca urmare a unor incidente produse în acest context, stabilind un mecanism de răspundere care implică atât profesioniștii (instructori, examinatori), cât și persoanele aflate în procesul de învățare sau testare.

Implementarea corectă a acestei prevederi necesită o interpretare sistematică, în coroborare cu normele generale privind răspunderea civilă și cu reglementările din domeniul circulației rutiere.

sursa: https://legalbadger.org/

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *