Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat, marţi, prim-ministrul Ludovic Orban, la începutul şedinţei Executivului.
Comitetul pentru Situații de Urgență a votat prelungirea stării de alertă din cauza epidemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, marți, la începutul ședinței de Guvern.
CNUAS a votat prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.
Prelungirea ar urma să intre în vigoare din 17 iunie, adică de mâine (miercuri- n.red.).
După emiterea Hotărârii de Guvern, Parlamentul trebuie să se pronunțe în legătură cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile în termen de 5 zile.
În cazul unui vot negativ, măsurile își pierd efectul.
PSD, Pro România și ALDE au anunțat că votează împotriva prelungirii timp de o lună. PSD a anunțat că nu votează o prelungire mai mare de 15 zile. USR a anunțat că așteaptă prezentarea unor date epidemiologice pentru a lua o decizie.
Guvernul a aprobat, la 18 mai 2020, hotărârea privind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. Potrivit hotărârii, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.
Parlamentul a aprobat starea de alertă prin votul din 20 mai. Hotărârea privind încuviințarea Stării de Alertă pe întreg teritoriul României, începând cu data de 18.05.2020, pe o durată de 30 de zile, a fost votată cu 372 de voturi ”pentru”, 37 de voturi ”împotrivă” și 7 ”abțineri”.
Premierul Ludovic Orban a declarat referitor la acest subiect, duminică, într-un interviu la B1 Tv, că decizia de prelungire a stării de alertă nu este „o decizie politică”, ci una fundamentată în baza unor evaluări.
„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Orban.
Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.
Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat „în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.
sursa: realitatea.net