Muncitorii de pe șantierul BRUA din Gorj au fost testați la inițiativa firmei angajatoare, la un laborator privat din București, iar 14 dintre aceștia au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. Patru dintre ei sunt din Dâmbovița și au fost internați în spital în județul de domiciliu, fiind deja acasă la momentul primirii rezultatelor testelor.
Șase gorjeni și patru cetățeni vietnamezi au fost internați în spitalul din Târgu-Cărbunești. „A fost demarată ancheta epidemiologică. Este în curs și la ora actuală. Ca primă măsură de prevenție, a fost sistată activitatea pentru o perioadă de 14 zile în acest punct de lucru”, declara, vineri directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, la Tele3.
Colegii muncitorilor depistați cu COVID-19 au fost izolați în două hoteluri din Târgu Jiu, unde erau cazați de când au început lucrările la conducta BRUA, și se așteaptă rezultatele testelor și pentru aceștia pentru că au locuit împreună cu cei confirmați pozitiv și au fost transportați la șantier cu microbuze ale firmei.
Ancheta epidemiologică este extrem de dificil de finalizat, în contextul în care, potrivit unor informații, muncitorii de pe șantier au intrat în contact cu mai mulți cetățeni din comunele Schela și Turcinești de la care cumpărau băutură și alimente din gospodăriile acestora.
Cu toate că în zonă acest aspect este cunoscut și deși există, totuși, o anumită teamă printre săteni că s-ar fi putut infecta cu SARS-CoV-2, niciunul dintre aceștia nu recunoaște că au intrat în contact cu muncitorii.
„…de Schela se ferește și COVID-ul!”
Semnalul privind conștientizarea populației cu privire la riscul răspândirii noului coronavirus în comunitățile locale ar trebui să vină de la primari, însă la Schela, spre exemplu, nici în primărie măsurile impuse prin Ordinul nr.3577 din 15 mai 2020, emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Muncii, nu sunt respectate.
Primarul Aristide Șerbănescu declara, în urmă cu câteva zile, la un post local de radio, că angajații se chinuiesc să poarte măștile, cu toate că nu sunt obligați (?!). ”Angajații au măști, cu toate că sunt chiar ei mască, dar acum mai și poartă. Am pus bani la comun și am cumpărat, deși nu sunt obligați să le poarte, că stau la distanță în birou. Eu le-am zis să le poarte mai ales când vin cetățeni, să le mai lase sub nas dacă le este cald și nu mai pot respira. Să se descurce”, a afirmat Șerbănescu.
În preziua instituirii stării de alertă, același primar era convins că de comuna pe care o conduce se ferește și noul virus și invoca o conspirație planetară cu privire la pandemia de COVID-19!
”…de Schela se ferește și COVID-ul! (…) Oricum e ordin de sus să ne ia dracu pe toți”, declara Șerbănescu.