Se înregistrează o creștere ușoară a producției de energie pe bază de cărbune la nivel național. Principalul producător de energie pe bază de cărbune din România este Complexul Energetic Oltenia. Acesta produce în medie cu 3 grupuri energetice. Sunt două pornite la Termocentrala de la Rovinari și unul la Termocentrala de la Turceni.
Există posibilitatea ca la nivelul Complexului Energetic Oltenia să mai fie puse în funcțiune un grup energetic la Rovinari și alt grup energetic la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. În momentul de față, producția totală de energie pe cărbune este de 1.000 MW. Complexul Energetic Oltenia asigură circa 80% din total, adică circa 800 de MW, în funcție de disponibilitatea cărbunelui în depozitele de la termocentrale și de resursa umană.
Este de amintit că la nivelul Complexului Energetic Oltenia s-a intrat în sezonul rece cu un deficit de cărbune. La 1 noiembrie lipsa din depozite era de 40.000 de tone, față de cantitățile obligatorii stabilite pentru depozitele din carierele miniere și din termocentrale.
Pe primele poziții în clasamentul producătorilor se află centralele pe gaze naturale, hidrocentralele și grupurile nucleare. Producția de energie solară și eoliană este variabilă și nu poate asigura o bază pentru Sistemul Energetic Național. De asemenea, au dispărut o parte din grupurile pe bază de cărbune. Astfel, România nu mai poate să își asigure singură producția de energie electrică. În funcție de nivelul consumului se apelează aproape zilnic la energia din import. Cantitățile importate au ajuns să nu mai fie deloc de neglijat. S-au apropiat în anumite intervale orare de 3.000 de MW.