Fostul director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ion Cepoi, s-a stins din viață, marți după-amiaza, la vârsta de 72 de ani.
Din primele informații, Ion Cepoi ar fi suferit un infarct.
Ion Cepoi a fost, în ultimele două decenii, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, iar de la înființarea Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” era secretar literar al instituției.
În urmă cu un an, o comisie, formată din consilieri județeni, care a evaluat activitatea sa din poziția de manager al CJCPCT Gorj i-a acordat nota 9 și, astfel nu i-a mai fost prelungit mandatul la conducerea instituției de cultură.
”Astăzi e prima zi în care nu știu ce să fac și unde să mă duc! Încă nu îmi găsesc locul și rostul după ce am fost îndepărtat cu bună știință din administrația culturală, căreia i-am închinat așa cum m-am priceput 41 de ani, împliniți pe 9 septembrie. O liotă de fățarnici și mincinoși au înnegurat de 9 luni viața unui om care si-a văzut de treaba lui și nu a făcut intenționat rău nimănui niciodată.
Scriu astea ca să mă eliberez.
Și ca să fac o adâncă plecăciune în fața celor cu care am avut privilegiul să colaborez: directori de instituții și așezăminte culturale ori responsabili asociații culturale, ligi, fundații, uniuni de creație din judet, țara sau din afara Țării, primari, creatori de literatură și artă, meșteri populari, reprezentanți ai culturii populare sau ai celei de performanță.
Au fost 41 de ani fabuloși, de poveste.
Dacă aș lua-o de la capăt, aș face același lucru, poate mai bine, dar cu aceeași emoție și prețuire pentru adevăratele valori.
Din păcate, acești ultimi 3-4 ani au promovat multă mediocritate în viața publică. Ii va trebui acestei țări ani buni de aici înainte ca să-și recupereze principiile morale și axiologice, să-și creeze din nou modele adevărate.
Tuturor, mulțumiri din suflet!
Iar celorlalți, Dumnezeu să-i ierte, că știu ce fac, dar nu realizează că peste puțin timp vor fi judecați asa după cum merita!”, a scris Ion Cepoi, în urmă cu câteva luni!
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, profesorul Ion Cepoi ”a inițiat o serie de programe și proiecte culturale la nivelul județului Gorj, precum: Gorjul istoric și cultural, Atelierul Național de Poezie “Serile la Brădiceni”, Tabăra de cercetare etnofolclorică “Constantin Brăiloiu”, Festivalul internațional de literatură “Tudor Arghezi”, Festivalul internațional de arte vizuale “Gorjfest” (împreună cu artistul fotograf Teodor Dădălău), Zilele “Elvira Godeanu”, Festivalul de teatru pentru elevi “Constantin Stanciovici Brănișteanu”, Corala gorjeană, Târgul meșterilor populari din România, Salonul Internațional de Caricatură, Simpozionul național “Satul românesc, sat european”, Aleea Nemuritorilor Gorjului, Festivalul cultural interjudețean “Transalpina” de la Rânca, Bursa Brâncuși, etc. Dintre proiectele de mare impact cultural se numără și acelea de înființare a Muzeului “Tudor Arghezi” de la Tg-Cărbunești, a Muzeului Costumului popular gorjenesc de la Tismana și a Muzeului Crucilor de la Măceșu (împreună cu etnologul Pompiliu Ciolacu), a Muzeului Civilizației Montane a Gorjului de la Rânca, a peste 20 colecții și muzee locale la Săcelu, Bengești, Crasna, Hurezani, Mușetești, Baia de Fier, Bumbești-Pițic, Albeni, Turceni, Runcu etc., a Casei Artelor de la Baia de Fier, a Taberei de sculptură “Simboluri dacice în arta lemnului din România” și a colecției omonime de la Polovragi, a constituirii de colecții de artă modernă în aer liber în localități semnificative din Gorj (Motru, Rovinari, Săcelu, Peștișani, Țicleni, Țânțăreni), conceperea proiectului “Drumul lui Brâncuși” care poate să transforme traseul Hobița-Tg-Jiu într-un itinerar turistic de anvergură internațională etc”.