Dezvăluiri

Cum a preluat CE Oltenia centrala de la Brăila. “Mi-a fost băgată pe gât!”

Laurențiu Ciurel, fost manager al CE Oltenia, susține că Termocentrala Chișcani, de la Brăila, “i-a fost băgată pe gât”, în 2013.

Laurențiu Ciurel afirmă că preluarea de către Complexul Energetic Oltenia a centralei de la Brăila a fost “o catastrofă”. Tranzacția a fost făcută în contul unei datorii pe care Termoelectrica o avea la compania energetică de la Târgu-Jiu. În plus, în 2013, s-au făcut demersuri pentru înființarea a trei mari companii care să producă mix energetic, dar care nu s-au mai concretizat. Fostul manager al CE Oltenia povestește că, deși era modernizată, fiind investite în grupul nr.1 circa 45 milioane de dolari, centrala duală, pe gaz și cărbune, de la Chișcani, a mers vreo 4 ore. Laurențiu Ciurel afirmă că această unitate nu avea loc în piață din cauza prețului mare al gazului și a rămas nefuncțională.

“Nici nu mai poate să fie un plan acolo. Centrala aia pe gaze mi-a fost mie băgată pe gât, atunci când mi s-a dat o parte din Hidroelectrica. În 2013, s-a întâmplat treaba asta, s-a împărțit sistemul în trei companii mari, erau și hotărârile redactate de AGA. Noi trebuia să luăm Lotru și Argeșul, Complexul Hunedoara trebuia să ia Porțile de Fier 1 și 2 și Centrala Nucleara trebuia să restul de Hidro și erau 3 entități cu cotă de piață egală, cu preț egal, care să se concureze pe piață, era nemaipomenit. Atunci, era un domn de la Fondul Proprietatea foarte interesat ca Hidroelectrica să rămână așa cum e, să nu se divizeze, ca să poată fi privatizată și au intrat în insolvență a doua oară, ca să nu se poată întâmpla treaba asta, iar eu am fost chemat la minister și mi s-a spus: “Ți-am dat ce-ai vrut, adică părți foarte bune, modernizate, așa că ia și Brăila”. Brăila a fost o catastrofă, deși era modernizată și tocmai tăiase primul ministru panglica, acolo, la grupul 1, după vreo 45 de milioane de dolari băgați, fiind o centrală duală, și pe gaz și pe cărbune, a mers vreo 4 ore pe perioada cât am fost eu director, fiindcă nu avea loc în piață. Adică, numai prețul gazului pe care-l cumpărai pentru un megawatt era cam triplu decât prețul megawattului în piață, megawattul era 100 de lei, gazul 300 de lei, plus o parte din zona aprovizionării, depozitele. Se tăiase, se aruncase la fier vechi calea ferată, era nefuncțională și a rămas în permanență așa, pentru că gazul este extraordinar de scump. Ni s-a dat ca piesă de schimb, de fapt, a fost în contul unei datorii pe care Termoelectrica o avea către noi”, a precizat Laurențiu Ciurel.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *