Pensionarii din România au început să primească deciziile de recalculare a pensiilor şi cum noua lege ţine cont de vechime în mod special, toţi îşi doresc să afle exact câţi ani au în câmpul muncii.
De asemenea, este important ca angajaţii sau pensionarii să ştie dacă angajatorul a plătit corect contribuţiile la pensie. Un alt detaliu de care se ţine acum cont în calcularea banilor seniorilor este cel legat de veniturile nepermanente.
Cum afli ce vechime ai acumulat în muncă?
Recalcularea pensiilor este pe buzele tuturor în această perioadă, mai ales că pensionarii au început deja să primească actele oficiale care le arată câţi bani vor primi din septembrie. Marea recalculare conform noii legi s-a încheiat, însă bătrânii se plâng acum că deciziile primite sunt greşite. Unii au primit pensii cu mii de lei mai mici, alţii cu până la 8.000 mai mari. Au fost cazuri în care aceştia au avut o diferenţă de doar 20-30 de lei.
Pentru situaţiile în care suma trecută pe decizie este greşită, Ministerul Muncii îi sfătuieşte pe pensionari să ajungă la Casa de Pensii pentru a face o sesizare. Astfel, va avea loc o nouă calculare care ar urma să fie rezolvată în doar câteva zile.
Cum noua formulă de calcul ţine cont de anii în care un angajat a lucrat şi a cotizat la stat, mulţi români se întreabă acum cum poţi să afli ce vechime ai în muncă. Este important de ştiut că acest lucru se poate afla online cu ajutorul unui cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice.
De aici, va fi descărcat un formular care trebuie completat şi dus apoi la o casă locală de pensii care va aproba cererea. După ce actul a fost înregistrat, trebuie să vă autentificaţi pe site-ul www.cnpp.ro, unde va trebui să introduceţi o adresă de e-mail şi o parolă.
După intrarea în cont, veți avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii, unde veţi selecta „Datele mele din sistemul public de pensii”. Aici, puteţi alege un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001 sau unul care să vă arate stagiile anuale.
Cum arată noua formulă de calcul a pensiilor?
Începând cu 1 septembrie, pensiile se calculează diferit faţă de până acum. Noua formulă de calcul este VPR-ul (valoarea punctului de referinţă care este 81 de lei) înmulţit cu numărul total de puncte. Acesta din urmă este suma punctelor de contributivitate plus punctele de stabilitate împreună cu punctele asimilate/necontributive.
Punctele de contributivitate: “numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștigului brut lunar sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
Punctajul anual: „numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obținut prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare”.
Punctele de stabilitate se calculează astfel, conform datelor oficiale oferite de Ministerul Muncii: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani, un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani. Sursa: Bugetul.ro
0 284