Inflamaţia este o reacţie naturală a organismului în caz de traumatisme, leziuni sau diverse infecţii. Se declanşează un proces în cadrul căruia celulele imunitare se concentrează la locul afectat, având loc modificări chimice care duc la eliberarea de substanţe inflamatoare (prostaglandine, prostacicline). Tot în cadrul acestui proces are loc modificarea unor parametri sangvini (cresc valorile VSH-ului, ale proteinei C reactive şi ale fibrinogenului).
Cum acţionează
După modul în care acţionează în cadrul inflamaţiei, există 2 clase de medicamente antiinflamatoare: cele steroidiene sau corticosteroizi (hidrocortizon, prednison) şi cele nesteroidiene sau AINS (ibuprofen, diclofenac, acid acetilsalicilic). Cele steroidiene reduc inflamaţia prin legarea de receptorii glucocorticoizi. Medicamentele AINS blochează o enzimă (COX) implicată în producerea inflamaţiei.
Sfat
Dacă, în urma tratamentului cu antiinflamatoare, durerea nu cedează după 5 zile sau febra nu trece după 3 zile, este nevoie de consultarea medicului.
Ce tratează
Medicamentele AINS au şi acţiune antiinflamatoare, antalgică (atenuează durerile) şi anipiretică (scad febra). În principal, sunt utilizate pentru a calma durerile scăzute sau moderate de cap, menstruale sau pe cele din cadrul artritei şi leziunile apărute în urma activităţilor sportive. De asemenea, sunt recomandate în artroze, dureri postoperatorii, tendinite, nevralgii, abces dentar. La rândul ei, aspirina este indicată pentru a preveni coagularea sângelui şi, implicit, accidentul vascular cerebral şi crizele cardiace la persoanele cu risc.
În ceea ce priveşte corticosteroizii, aceştia au indicaţii în boli reumatologice severe precum poliartrita reumatoidă, în astmul bronşic care nu răspunde la terapia uzuală, în unele afecţiuni dermatologice (psoriazis), rinite alergice, lupus eritematos sistemic, boli inflamatoare intestinale.
Nu sunt lipsite de reacţii adverse
Chiar dacă se pot lua fără reţetă, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene au şi reacţii adverse importante. Printre acestea, se numără: diareea, durerile de stomac, ulcerul şi hemoragia digestivă, starea de vomă, greaţa. Pot surveni şi reacţii digestive, astm, cefalee, oboseală, ameţeli, hipertensiune. O grijă aparte trebuie avută în cazul persoanelor în vârstă, cu boli cronice.
Medicamentele AINS sunt contraindiacate în caz de ulcer, hemoragie digestivă, insuficienţă hepatică, renală sau cardiacă. De asemenea, trebuie avută grijă şi la interacţiunile medicamentoase care pot apărea, de pildă, cu anticoagulantele. Pentru a limita efectele asupra stomacului, antiinflamatoarele se iau cu un pahar mare de apă, după masă. Poate fi nevoie şi de un protector gastric.
Corticosteroizii au un puternic efect antiinflamator, dar sunt însoţite de efecte adverse mai pronunţate, motiv pentru care nu se iau decât cu recomandarea medicului.
Atenţie!
Antiinflamatoarele pot scădea efectul insulinei şi al antidiabeticelor orale.