Cauzele răcelii
Cel mai frecvent etiologia răcelii este una virală. Virusul se răspândește cu ușurință pe cale aeriană prin intermediul secrețiilor nazo faringiene emise în timpul strănutului, tusei și vorbitului dar și în urma contactului direct cu o persoana infectată. Agentul etiologic care cel mai frecvent provoacă răceala este rinovirusul.
Copii și sugarii, persoanele cu afecțiuni respiratorii superioare cronice, cu imunodeficiențe și fumătorii fac parte din categoriile cu risc crescut de a dezvolta răceli recurente pe parcursul întregului an.
Simptome răceala
Agenții etiologici care conduc la apariția răcelii afectează inițial mucoasa căilor nazale și a sinusurilor faciale și determina apariția:
- Congestiei nazale (nas înfundat);
- Secrețiilor nazale apoase (rinoree) care pot schimba aspectul și consistența după 2-3 zile de evoluție a bolii;
- Strănutului;
- Tusei;
- Febrei de intensitate scăzută;
- Anginei acute (durere în gât de cauză inflamatorie);
- Cefaleei ușoare;
- Otalgiei (dureri de ureche internă);
- Mialgiilor (dureri musculare) ușoare.
În mod frecvent boala se remite spontan după o evoluție a simptomelor cuprinsă între 3 și 10 zile, atunci când acest interval de timp este depășit, este indicat prezentarea la medic pentru excluderea altor patologii infecțioase cu tablou clinic similar.
Tratament răceală
Nu există un remediu universal pentru răceli: regimul de tratament depinde de lista simptomelor, de tipul de agent patogen, de starea sistemului imunitar și de caracteristicile cursului bolii. În dependență de starea d-voastră, un specialist vă poate recomanda cele mai eficiente medicamente pentru răceală.
De asemenea, medicul poate recunoaște primele semne de complicații la timp și vă poate prescrie pastile de răceală pentru a evita consecințele grave asupra organismului.
Terapia nemedicamentoasă în cazul răcelii include repaus la domiciliu cu menținerea unui aport adecvat de lichide și alimentație care să includă zilnic fructe și legume proaspete.
Tratamentul simptomatic medicamentos al răcelii se poate efectua cu monoterapie sau preparate combinate pentru a reduce simptomele. Drept exemplu ne pot servi spray-uri nazale, pastile împotriva durerilor de gât și sirop de tuse.
De obicei, răceala vine cu o multitudine de simptome în același timp. O infecție virală startează ca regulă cu durere în gât. Durerile de cap, strănuturile și durerile musculare se pot instala de obicei într-o zi.
Tusea uscată poate apărea atât în stadiile incipiente și târzii ale răcelii. Se întâmplă adesea ca tusea să persiste chiar și după dispariția celorlalte simptome. Unele cazuri dezvoltă și febră pe parcursul unei răceli.
De aceea, metoda optima de tratament ar fi utilizarea preparatelor combinate. Aceste remedii luptă cu multiple simptome ale răcelii în același timp și oferă ajutor rapid. Acest lucru le face ideale pentru persoanele care preferă să administreze mai puține pastille și să-și continue activitatea fără întreruperi.
Medicamentele care pot ajuta rapid la ameliorarea simptomelor de răceală, sunt acelea care conțin ingrediente potrivite de a ameliora simptomele enumerate anterior.
Paracetamolul este un antipiretic, analgezic, are proprietăti antiinflamatorii și și-a dovedit eficacitatea în diferite medicamente împotriva mai multor simptome ale răcelii. De exemplu ParaSinus, Theraflu, Coldrex, Fervex.
Parasinus răceală conține suplimentar maleat de clorfeniramină și clorhidrat de pseudoefedrină. Aceste ingrediente active determină constricția vaselor de sânge și reduc congestia nazală și a sinusurilor.
Parasinus preț este adaptat pentru accesibilitatea oricăruia și în plus acest medicament este disponibil fără prescripție medicală.
Remedii naturale împotriva răcelii:
- O baie fierbinte, în stadiile incipiente, doar când încă nu este febră;
- Inhalații cu aburi care hidratează mucoasa iritată;
- Consumul crescut de lichide;
- Alimentație zilnică cu un aport echilibrat de nutrienți;
- Evitarea stresului și somn odinitor.
În cazul că remediile casnice sunt insuficiente, puteți achiziționa medicamente pentru răceală de la farmacie sau platfome online. Acestea au avantajul de a reduce în mod eficient simptomele și de a permite pacienților să se simtă bine din nou mai repede.