Dezvăluiri

Cum se împarte economia la fondul de salarii. Scandal pe banii angajaților!

Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia se reunesc joi la sediul companiei. Se va discuta în cadrul Comisiei Mixte din care fac parte liderii organizațiilor sindicale reprezentative, precum și membrii Directoratului. Se va discuta în principal pe marginea economiei la fondul de salarii. Sindicatele au cerut o informare cu privire la sumele în plus la fondul de salarii. Solicitarea s-a produs înainte de minivacanța de Ziua Națională. Liderii de sindicat vor să afle câți bani au fost economisiți la fondul de salarii de la începutul anului și până în momentul de față și cât ar putea primi fiecare angajat în parte din surplusul existent, cel puțin teoretic.

Sunt deja voci care susțin că nu ar mai fi mare lucru la fondul de salarii în ceea ce privește economiile. De altfel, administrața se și pregătește să anunțe sindicatele că economia la fondul de salarii ar fi putut fi utilizată pentru plata zilelor de sâmbătă și duminică lucrate de personalul din producție și indirect productiv. Și sindicatele se pregătesc să combată o asemenea variantă, având în vedere că sunt premisele să existe totuși ceva bani în plus la fondul de salarii, având în vedere disponibilizarea și pensionarea unora dintre salariați sau concediile medicale.

Cert este că scandalul mocnește chiar înainte de debutul ședinței de Comisie Mixtă dintre sindicatele și directorii din Complexul Energetic Oltenia.

Protestele continuă la Târgu Jiu

În același timp, sindicatele se pregătesc să iasă din nou în stradă. Este vorba de protestul organizat de Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federația Națională Mine Energie, Federația Energetica și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie. De câteva luni organizațiile sindicale protestează pentru scăderea vârstei de pensionare pentru personalul productiv din Complexul Energetic Oltenia. Există Legea 197 din 2021 care introduce condiții speciale de muncă, dar care nu se aplică. Este nevoie de o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii, astfel încât aceasta să se aplice retroactiv. Dacă actul normativ s-ar aplica, atunci vârsta de pensionare s-ar reduce cu 13 ani, respectiv se va putea ieși la pensie la 52 de ani, dacă sunt îndeplinite condiția de vechime în domeniu, de 25 de ani, respectiv un stagiu minim de cotizare de 30 de ani.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *