Prefectului județului Gorj afirmă că a participat la dezbaterea organizată de reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu în calitate de cetățean, pentru că nu ar fi fost invitat. Reprezentantul guvernului în teritoriu acuză că discuția nu a fost serioasă, ci “un total amatorism”. Iulian Popescu susține că nu s-a prezentat concret un plan de realizare a stației. Autoritățile locale au propus ca investiția să fie realizată în apropiere de actuala groapă de gunoi. “A fost o încercare, o simulare de consultare publică în ceea ce privește amplasarea unei stații de tratare a deșeurilor, care este un plan de mai bine de 15 ani. Nu s-a făcut. Este un lucru obligatoriu, atunci când discuți de o groapă de gunoi, pentru că ea are ca prim scop reducerea cantității de gunoi care ajunge la groapă. Cu cât reciclăm mai mult, cu atât depunem la groapă mai puțin și asta înseamnă să producem mai puțin deșeu și mai puțin miros neplăcut. Este un lucru pe care atât Consiliul Județean, primăria municipiului Târgu-Jiu, ADIS, aveau în obligație s-o facă de aproape 15 ani și, cu toate astea, n-au demarat nicio acțiune. Nu a fost o discuție serioasă. Mi s-a părut un total amatorism, pentru că nu s-a prezentat concret o amplasare, un plan, un proiect de realizare a unei stații de tratare a deșeurilor și doar discuții despre un viitor PUZ care va permite această amplasare. Când discuți de un PUZ, trebuie să te gândești la toate detaliile tehnice, trebuie să știi care este volumul de deșeuri care va fi acolo, cum se va ajunge, care este nivelul de depozitare, de număr de camioane care trebuie să acceseze zilnic acea zonă. Reprezentanții primăriei nu au putut să răspundă la niciunul dintre aceste aspecte. Ba mai mult, acest proiect de PUZ nu ținea cont deloc de ceea ce înseamnă PUG-ul actual, chiar dacă este veche, este în vigoare, despre care reprezentanții primăriei, tot timpul, justificau că proiectul depus este amplasat în zona extravilană. Zona extravilană este și ea menționată în PUG”, spune prefectul.
”Târgu-Jiul, un oraș plin de mirosuri”
Nemulțumit de modul în care reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu au organizat dezbaterea pe tema locului în care va fi amplasată stația de sortare și tratare a deșeurilor, prefectul de Gorj anunță că va convoca și el o întâlnire, la Prefectură, cu instituțiile responsabile de mediu și de sănătatea publică, dar și cu reprezentanți ai cetățenilor. Discuțiile vor avea loc săptămâna viitoare. “Am participat la această discuție în calitate de cetățean. Nici n-am fost invitat. Am văzut pe un grup că se face această discuție, adică Prefectura județului Gorj n-a fost invitată. N-au fost invitate nici instituțiile responsabile de mediu, cum ar fi Garda de Mediu, cum ar fi Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică. Nimeni nu a venit la aceste întâlniri, n-au fost chemați de către primărie. Am întrebat dacă au fost invitați și mi s-a răspuns clar că nu. De aceea, am decis ca, săptămâna viitoare, să organizez o întâlnire în Instituția Prefectului cu instituțiile responsabile de sănătate publică, de protecția mediului, cu primăria municipiului Târgu-Jiu și cu câțiva reprezentanți ai cetățenilor pentru a discuta activ pe documente, pe caracteristici tehnice, unde ar trebui să fie amplasată o astfel de stație de tratare a deșeurilor. Primăria, chiar dacă nu are teren într-o anumită zonă, și nu discutăm doar de primăria municipiului Târgu-Jiu, ne putem uita la zona metropolitană sau la alte locații din Gorj, dar dacă ar fi să fie în municipiul Târgu-Jiu, argumentul acesta că doar acolo primăria municipiului Târgu-Jiu are terenuri nu se susține. Primăria poate să facă exproprieri de utilitate publică în acest sens, poate să achiziționeze. Sunt foarte multe alte soluții pentru a utiliza eficient spațiul pus la dispoziție, pentru că, în acest moment, noi și așa avem în municipiul Târgu-Jiu un oraș plin de mirosuri, care este captiv între o groapă de gunoi și o crescătorie de pui. În loc să fim un oraș al turismului, al culturii, al lui Brâncuși, el este blocat atât economic, pentru că sunt aceste limitări în ceea ce privește regimul construcțiilor, dar și social, pentru că există o problemă zilnică, persistentă cu mirosurile în municipiul Târgu-Jiu”, a precizat Iulian Popescu.
Laborator mobil pentru măsurarea gradului de poluare
Un laborator mobil urmează să ajungă la Târgu-Jiu, pentru a măsura gradul de poluare produs de groapa de gunoi din cartierul Slobozia. Prefectul Iulian Popescu afirmă că laboratorul este al Agenției Naționale de Protecție a Mediului. “Sunt probleme și primesc aproape zilnic petiții la Prefectură legate de groapa actuală de deșeuri. Am solicitat atât Ministerului Mediului, cât și Agenției Naționale a Protecției Mediului, pentru că asta a fost soluția identificată în discuțiile cu dânșii și cu specialiștii de la Ministerul Mediului. Am solicitat ca, în cel mai scurt timp, să vină în municipiul Târgu-Jiu un auto laborator, care este la dispoziția Agenției Naționale pentru Protecția Mediului în alte județe. Județul Gorj nu are niciun astfel de auto laborator. Mai exact, unul din București sau din județul Prahova se va deplasa când își termină o misiune pe care o are deja în curs. Adică, peste o săptămână sau două, ar trebui să avem un astfel de auto laborator foarte performant care ar trebui să măsoare într-un mod certificat, credibil mirosul de hidrogen sulfurat și nu numai, pentru că, în județul Gorj, am fost invadați de mirosuri pe care nici nu le mai putem măsura și identifica. Sunt probleme cu actualele stații de măsurare a calității aerului, sunt probleme cu senzorii de măsurare a calității aerului și din jurul gropii de deșeuri. Cetățenii nu au încredere în aceste valori, pentru că una spun acești senzori, că lucrurile sunt bune, alta simțim noi, cu toții și am fost de foarte multe ori, inclusiv noaptea în teren și am simțit și eu, pe propria piele acest miros total neplăcut”, a precizat prefectul.