În noiembrie 2022, Consiliul Local al Comunei Lelești, cu unanimitate de voturi, a decis ca administrația locală să participe la sesiunea de proiecte deschisă de Ministerul Mediului pentru a accesa fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență în vederea înființării unui așa-zis Centru de colectare prin aport voluntar, mai exact un spațiu în care cetățenii comunei să poată depozita acele deșeuri care nu se colectează în pubelele obișnuite pe care le deține fiecare gospodărie, adică deșeuri reciclabile și biodeșeuri precum deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri de lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice, electronice și electrocasnice, baterii uzate, cadavre de animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări, etc. Președinte al ședinței în care s-a votat această hotărâre a fost viceprimarul Dumitru Adrian Rotaru, fost director al societății de gospodărire comunală Utilsalub SRL, falimentată și radiate, în ianuarie anul trecut, înainte de a deveni ales local.
În final, a fost aprobată cererea de finanțare pentru realizarea investiției ”Înființare și dotare Centru de colectare prin aport voluntar”, iar valoarea estimată pentru execuția lucrărilor a fost de 2.033.618 lei, fără TVA, conform devizului general al investiției.
Mai exact, Centrul de colectare urma să fie amenajat pe un teren de 31.000 mp, cu platforme betonate pe care se vor amplasa mai multe tipuri de containere de mari dimensiuni, fiind prevăzute drumuri de acces, copertină metalică, zonă verde, birou administrativ, împrejmuire, stâlpi de iluminat și pentru camere de supraveghere.
În februarie anul trecut, Primăria Lelești a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul pentru atribuirea contractului. O lună mai târziu, pe 20 martie, primarul comunei Lelești, Laurențiu Turcilă, a numit, printr-o dispoziție, comisia de evaluare a ofertelor. Președinte a fost numit, cum altfel, viceprimarul Dumitru Adrian Rotaru, iar din comisie au mai făcut parte alți patru angajați din aparatul de specialitate al primarului, doi dintre aceștia având statut de membri de rezervă.
În plus, Primăria Lelești a contractat, cu 25.000 de lei, o firmă specializată în consultanță în domeniul achizițiilor publice, pentru suport, asistență și consiliere în procedura de atribuire a contractului de lucrări privind construirea Centrului de colectare. Este vorba despre Class Consult Project SRL, consultantul preferat de administrația Turcilă, care a câștigat 160.000 de lei, doar anul trecut, din patru contracte cu Primăria Lelești.
Potrivit procesului-verbal de vizualizare a ofertelor, 11 firme erau interesate de contractul de lucrări și au depus oferte în termenul stabilit. Au fost solicitate clarificări, în mai multe rânduri, unora dintre firme, însă pe 2 septembrie anul trecut, comisia a decis anularea procedurii, motivația oficială fiind aceea că ”toate ofertele, cererile de participare sau proiectele au fost retrase sau au fost considerate inadmisibile”. În realitate, susțin unele surse, motivul anulării a fost acela că nu putea câștiga, la acel moment, firma preferată de capii administrației locale, așa că procedura a fost reluată.
La a doua ”strigare” …
… s-au înscris mai multe firme, în asociere sau cu subcontractanți, iar după evaluarea propunerilor tehnice, care a avut loc pe 30 decembrie 2024, au rămas în cursă doar două dintre acestea: asocierea Armeanca Prest Com SRL (ofertant lider) & Profiserv Construct SRL (ofertant), respectiv Eurodacos SRL, restul ofertelor fiind respinse din diverse motive.
După aplicarea criteriilor de atribuire, Armeanca Prest Com SRL s-a clasat pe primul loc, avansând prețul de 1.585.672 lei, iar Eurodacos SRL s-a clasat pe locul al doilea cu un preț ofertat de 2.025.466 lei.
Din acest moment, cei din comisia de evaluare a ofertelor, adică oamenii primarului Turcilă, consiliați de specialiștii în achiziții publice de la Class Consult Project SRL, plătiți de Primăria Lelești pentru această procedură cu 25.000 de lei, au început operațiunea ”hocus-pocus-preparatus” pentru a desemna câștigător al contractului firma Eurodacos SRL. Așa că, au cerut celor de la Armeanca Prest Com să prezinte unele ”documente suport/dovezi pentru demonstrarea informațiilor prezentate în DUAE” (Document Unic de Achiziție European – n.r.).
După ce firma s-a conformat, comisia a cerut alte clarificări, pe care le-a primit în termenul stabilit. În final, comisia de evaluare a ofertelor s-a declarat nesatisfăcută de răspunsurile primite de la Armeanca Prest Com SRL și a declarat oferta firmei ca fiind ”inacceptabilă”. În mod cu totul paradoxal, a fost desemnată câștigătoare oferta firmei de pe locul al doilea, Eurodacos SRL, cu un preț cu 439.794 de lei (88.000 de euro) mai mare decât al asocierii Armeanca & Profiserv!
Evaluarea comisiei frizează penalul…
… iar în acest sens există dovezi indubitabile. Concret, una din condițiile de admisibilitate a ofertelor a fost aceea a unor contracte similare. Mai clar, ofertanții trebuiau să fi executat lucrări similare în ultimii 5 ani. Societatea Armeanca Prest Com SRL a depus la dosarul procedurii o lucrare identică pe care firma a executat-o pentru comuna Mătăsari, (atenție!) cu aceleași prețuri, tarife și cote. Lucrările de construire a Centrului de colectare deșeuri din Mătăsari au fost adjudecate de firma Armeanca Prest Com SRL, în asociere cu același partener, Profiserv Construct SRL, la un preț de 78% din valoarea estimată și au fost finalizate în 3 luni. Pe 13 decembrie anul trecut, la Mătăsari a fost finalizat primul centru de colectare deșeuri prin aport voluntar din țară, finanțat prin PNRR!!!
Clarificarea cerută de comisia de evaluare a ofertelor de la Lelești se referea la un atestat emis de ANRE privind dreptul de a executa lucrări de instalații electrice pentru una din firmele din asociere. Aceasta a fost doar o găselniță a pupililor primarului Turcilă, în condițiile în care aceiași electricieni atestați de ANRE executaseră lucrările similare și la Mătăsari și, cu patru zile în urmă, pe 6 ianuarie, asocierea Armeanca&Profiserv comunicase declarațiile de disponibilitate și autorizațiile a doi electricieni autorizați ANRE, care urmau să execute lucrările de instalații electrice la Centrul de colectare Lelești. Mai mult, asocierea de firme a depus și atestatul ANRE însoțit de documente justificative, însă comisia a concluzionat că informațiile prezentate nu sunt demonstrate și a declarat oferta ca fiind ”inacceptabilă”!
Asocierea Armeanca&Profiserv a notificat, în urmă cu o săptămână, pe 27 ianuarie a.c., autoritatea contractantă, adică UAT Lelești, în care solicită revocarea raportului procedurii și acceptarea ofertei sale, invocând nerespectarea principiilor fundamentale ale achizițiilor publice, printre care principiul proporționalității, care impune ”ca actele instituțiilor să nu depășească limitele a ceea ce este adecvat și necesar în scopul realizării obiectivelor urmărite, înțelegându-se că, în cazul în care este posibilă o alegere între mai multe măsuri adecvate, trebuie să se recurgă la cea mai puțin constrângătoare, iar inconvenientele cauzate nu trebuie să fie disproporționate în raport cu scopurile urmărite”, (Hotărârea Curții Europene de Justiție din 5 mai 1998), invocată frecvent în deciziile Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
Practic, la un calcul simplu, valoarea manoperei lucrărilor de instalații electrice era de 13.533 de lei , (0,85% din valoarea ofertată). Prin absurd, să admitem că cei doi electricieni nu erau atestați ANRE pentru lucrările la instalațiile electrice, deși comisia a avut în față Atestatul nr.18205/28.04.2022, însoțit de documente justificative, în schimb, slujbașii din aparatul de specialitate al primarului Turcilă au decis să atribuie contractul la un preț cu 439.794 de lei mai mare.