Ultima oră

Doctorii chinezi spun că au găsit o posibilă cauză a bolii „plămânului alb”

Un studiu recent arată că epidemia de pneumonie în rândul copiilor din China, cunoscută sub denumirea de boala „plămânului alb”, ar putea fi parțial generată de bacterii rezistente la antibiotice.

Cercetările au relevat că 90% dintre infecțiile cu bacteria Mycoplasma pneumoniae, principalul agent patogen în dezvoltarea cazurilor, sunt rezistente la antibioticele comune.

Spitalele din nordul Chinei și Beijing au înregistrat mii de copii care au dezvoltat afecțiuni respiratorii, inclusiv pneumonie. La început, au existat îngrijorări că o nouă tulpină patogenă ar putea sta la baza numărului mare de copii bolnavi.

Totuși, testele au arătat că bolile respiratorii sezoniere comune, cum ar fi infecțiile bacteriene, gripa, virusul sincițial respirator (RSV) și răcelile, au fost de vină.

Epidemia a primit denumirea de boala „plămânului alb” datorită faptului că cei care sufereau de pneumonie prezentau pete albe pe plămâni. Medicii au explicat că aceste pete indică zone cu țesut pulmonar mai dens, fenomen care poate apărea atunci când organismul luptă împotriva infecțiilor bacteriene precum Mycoplasma pneumoniae.

Specialiștii sugerează acum că o creștere a infecțiilor cu Mycoplasma pneumoniae ar putea fi cauzată de rezistența la antibiotice. Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Microbiology a arătat că 90% dintre infecțiile cu această bacterie sunt acum rezistente la antibioticele comune în China.

Utilizarea excesivă a antibioticelor crește riscul apariției acestei rezistențe, deoarece unele bacterii pot suferi mutații și deveni netratabile cu aceste medicamente. Astfel, bacteriile rezistente pot se multiplica rapid, ducând la apariția unui tulpini mai puternice.

Dr. Yin Yudong, specialist în boli infecțioase la Spitalul Chaoyang din Beijing, a declarat pentru o publicație locală, citată de Daily Express: „Trebuie să luăm diverse măsuri pentru a combate rezistența la antibiotice. Altfel, riscăm să nu avem tratamente pentru copii.”

Anterior, medicii au sugerat că numărul ridicat al infecțiilor în China ar putea fi legată de ridicarea restricțiilor Covid. Dr. Leana Wen, expertă medicală CNN în sănătate, a explicat că China a ridicat măsurile anti-COVID mai târziu decât majoritatea țărilor, ceea ce ar putea explica actuala creștere.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *