Unul dintre șefii din Consiliul Județean Gorj, vicepreședintele Dorin Tașcău, este de părere că fondurile europene ar putea asigura investiții care să acopere cel puțin jumătate din locurile de muncă de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de posturile care vor dispărea în urma procesului de restructurare a companiei și prin reducerea numărului de salariați.
Este în derulare la nivelul companiei un program multianual de disponibilizări colective și de pensionari. Cel de pensionări depinde încă de Legea care scade vârsta de pensionare la Complexul Energetic Oltenia, prin introducerea de condiții speciale de muncă. Dorin Tașcău a declarat că este important ca Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2026 să fie aprobat și, în funcție de acesta, să fie trasate și direcțiile de dezvoltare ale județului.
„Avem 300 de proiecte sau idei de proiecte în Planul de Tranziție Justă cu o valoare de 800 de milioane de euro. La PTJ 15% este cofinanțarea. Sunt investitori interesați să acceseze aceste fonduri destinate celor 6 județe cu probleme economice și sperăm să fie toți investitorii din Gorj. Ar fi foarte bine să atragem suma aceasta. Vorbim numai de idei de proiecte pentru că nu avem încă ghidurile de finanțare. Eu cred că aceste investiții vor putea acoperi 50 – 60% din locurile de muncă de la Complexul Energetic Oltenia. Sunt șase axe de finanțare: au depus documentații pentru energie verde, reconversie profesională, IMM-uri și altele. Construirea de pensiuni nu este eligibilă la finanțare. Poate doar sisteme fotovoltaice pentru unitățile de cazare deja existente”, a declarat Dorin Tașcău, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj.
În competiție cu Gorjul pentru fondurile din Planul de Tranziție Justă mai sunt însă alte 5 județe, între care și Doljul. Totul va depinde de cât de bune vor fi proiectele propuse pentru finanțare. Bugetul din PTJ este însă unul limitat. Complexul Energetic Oltenia va mai rămâne în 2026 cu 4.500 de angajați față de 12.200 cât erau la începutul acestui an. Este greu de crezut că vor putea fi înființate atâtea mii de locuri de muncă din fonduri europene, mai ales că Gorjul nu a excelat în trecut la accesarea de fonduri europene și nici la investiții noi, românești sau străine.