Dezvăluiri

Dosarul ”Mafia pădurilor”zace de 4 ani la Parchet! Miliardarii din tăieri ilegale și-au dublat afacerile! Tăerel, zis ”Butoane”, a revenit la conducerea Ocolului Silvic Tismana!

Dosarul ”Mafia pădurilor”, părea a fi cel mai răsunător din justiția gorjeană a ultimilor ani, prin prisma persoanelor învinuite, dar și a celor care ”au picat” pe interceptări. Se împlinesc, în curând, trei ani de când au fost reținuți, pentru 24 de ore, șeful Ocolului Silvic Tismana, Ion Tăerel, pădurari, ingineri în domeniul silvic și mai mulți oameni de afaceri din zona Peștișani, care activează în domeniul exploatărilor forestiere. Două loturi au trecut, în octombrie și noiembrie 2020, pentru o noapte, prin Arestul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, însă, ulterior, au primit măsura arestului la domiciliu, iar peste câteva luni au beneficiat de și mai multă clemență și măsura preventivă a fost schimbată în control judiciar. În final, după aproximativ cinci luni, niciunul dintre învinuiți nu mai era restricționat de vreo măsură preventivă, așa că au revenit cu toții la treabă, adică la făcut bani: Tăerel în funcția de șef al Ocolului Silvic Tismana, iar firma Șupelnița SRL, a miliardarilor Purec, și-a dublat, anul trecut afacerile, la aproape 3 milioane de euro. Între timp, pe dosarul penal s-a așternut uitarea și praful…

Lotul 1

Reținerea, pentru 24 de ore, în octombrie 2020, a șefului Ocolului Silvic Tismana, Ion Tăerel, zis ”Butoane”, a creat impresia că, în sfârșit, unul dintre protectorii exploatatorilor de lemn din zona Peștișani – Tismana și-a pierdut puterea și influența, având în vedere legăturile de rudenie ale sale la vârful justiției gorjene. Parteneri de cătușe, în dosarul denumit de presă ”Mafia pădurilor”, au fost Alexandru Grecescu inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Tismana și Tiberiu Nicolae Logăscu, inginer silvic în cadrul Ocolului Silvic Brîncuşi, Daniel Văcaru, tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Tismana și  Daniel Tănasie, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Tismana, precum și omul de afaceri Petrișor Tănasie, zis „Pașa”.

La acel moment, Tribunalul Gorj a respins măsura preventivă propusă de procurori și a decis doar control judiciar pentru cei șase, însă Curtea de Apel Craiova a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu împotriva acestora.
Din referatul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj rezultă că gruparea era foarte bine organizată, existând o înțelegere între personalul silvic de la Ocolul Silvic Tismana și Ocolul Silvic ”Brâncuși” cu agenții economici care exploatează lemnul, pădurarii și inginerii silvici primind mită pentru a închide ochii la furturile din pădure.
Mai exact, inginerii silvici marcau arborii subțiri, iar agenții economici îi tăiau pe cei de mari dimensiuni, fiind efectuate mai multe transporturi de lemn în baza aceluiași aviz. Ulterior, inginerii silvici implicați în furt marcau cioturile tăiate ilegal ca fiind arbori doborâți de vânt. În schimbul acestor servicii, inginerul silvic Tiberiu Logăscu a primit în folosință un autoturism BMW seria 7 de la cel mai important exploatator din zonă, Ionel Purec Fuiorea, polițele de asigurare fiind plătite de firma acestuia, SC Șupelnița SRL.
Procurorii au mai descoperit că o fabrică de cherestea era administrată de cumnata unui pădurar din ocolul silvic Tismana, de unde se tăia ilegal lemn.

Lotul 2

La începutul lunii noiembrie a aceluiași an, erau reținuți pentru 24 de ore, Ionel Purec Fuiorea, administrator al firmei Șupelnița SRL, afacerist ce părea intangibil, implicat în exploatarea masivă a pădurilor din zona Peștișani – Tismana, fiul acestuia Ionuț Purec Fuiorea, angajat al societății și Ion Purec Fuiorea, zis ”Nică”, cel care administra depozitul de lemne de la Boroșteni al aceleiași firme, acuzațiile fiind de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată, instigare la tăiere nelegală de arbori în formă continuată, instigare la furt de arbori în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată.

„Suspectul F.P.I.(Fuiorea Purec Ionel – n.r.), având calitatea de administrator al SC Ş… SRL (Șupelnița SRL – n.r.), societate comercială cu profil exploatări forestiere, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită (faptă din luna mai 2018), instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată (2 acte materiale, din 21 august 2020 şi 24 august 2020), instigare la tăiere nelegală de arbori în formă continuată, instigare la furt de arbori în formă continuată, şi evaziune fiscală în formă continuată. Suspectul F.P.I.(Fuiorea Purec Ionuț – n.r.), având calitatea de angajat al societăţii comerciale cu profil exploatări forestiere SC Ş… SRL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat (faptă din luna mai 2018), instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată (2 acte materiale, din 22 august 2020 şi 23 august 2020), instigare la tăiere nelegală de arbori în formă continuată, instigare la furt de arbori în formă continuată; Suspectul F.P.I. zis N…, (Fuiorea Purec Ion , zis Nică – n.r.)având calitatea de angajat al societăţii comerciale cu profil exploatări forestiere SC Ş… SRL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la furt de arbori în formă continuată şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată”, a transmis la acea vreme Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Dosarul se află încă în anchetă…

…după aproape trei ani de la momentul acestor rețineri și după mai bine de patru ani de când au început cercetările.

O parte din lotul reținut inițial, avându-l cap de afiș pe Ion Tăerel, a stat în arest la domiciliu până pe 12 decembrie 2020, iar mai apoi sub control judiciar. Tăerel a contestat și această măsură preventivă, iar de la finele lunii ianuarie 2021 a scăpat și de controlul judiciar și a putut să-și reia funcția de șef al Ocolului Silvic Tismana, adică exact poziția din care a comis infracțiunile de care era acuzat.

Aproximativ același traseu l-a avut și al doilea lot, cel în care a fost reținut afaceristul Purec, așa că după 30 de zile de arest la domiciliu, și câteva luni sub control judiciar, cu toții au scăpat de orice măsură restrictivă și și-au reluat afacerile în domeniul exploatărilor forestiere.

Firma lui Purec, Șupelnița SRL, a avut o cifră de afaceri de 9,6 milioane de lei, în 2021, și un profit de aproape 2 milioane de lei. Anul trecut, societatea a derulat afaceri de 14,6 milioane de lei și a generat un profit de 3,5 milioane de lei.

Înregistrări

La dosar există înregistrări telefonice, în care afaceristul Petrișor , unul dintre inculpați, recunoaște că i-a dat de trei ori mită șefului de Ocolului Tismana, Ion Tăerel, zis ”Butoane”, pentru a-i acorda permisiunea să transporte material lemnos pe timp de ploaie, cu consecința deteriorării drumurilor forestiere. „L-am cinstit pe om, acum putem transporta fie ploaie, fie vânt. I-am dat lui Tăerel cinci bastoane”, se arata în documentele procurorilor.
La acel moment s-a speculat că în interceptările din dosar apăreau și numele unor cunoscuți magistrați care aveau legături cu Tăerel ”Butoane”. Între timp, unii dintre aceștia s-au pensionat, dar influențele în sistem au rămas.

   

Citește și:

Un comentariu

  1. Felicitari dle Matei, sunteti singurul ziarist care mai aveti curaj sa scrieti despre clanurile hotilor de paduri din Tismana si Pestisani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *