Vineri dimineața, când sirenele ambulanțelor care cărau pacienții de la Spitalul Tg-Cărbunești sunau asurzitor în drumul lor, contra cronometru, spre alte unități medicale din județ, ”procurorii” din presă și de pe Facebook lansau ipoteze și dădeau verdicte, iar șefii unor instituții extrem de importante, implicate mai mult sau mai puțin în ceea ce se anunța a fi o tragedie, pasau responsabilitatea pe repede înainte, ca pe un cartof fierbinte cu care se treziseră în brațe.
Inițial, s-a crezut că a fost vorba despre o defecțiune la instalația de oxigen a spitalului, mai apoi s-a speculat în legătură cu ora când a fost descoperită ”defecțiunea”, cine a depistat că nu funcționa echipamentul și că s-a întârziat activarea planului roșu de intervenție.
În final, oficial, a fost confirmată informația că, de fapt, instalația a rămas fără oxigen. Întreaga operațiune a fost coordonată de colonelul Augustin Malacu, șeful ISU Gorj, care a pus la bătaie aproape întreaga flotă de autospeciale pentru transportul pacienților, altfel, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj a fost prins, din nou, pe picior greșit, pentru că în stația centrală de la Tg-Jiu erau doar patru echipaje, iar șeful instituției, Claudiu Traian Constantinescu a trebuit să-și acopere incompetența managerială și s-a urcat el însuși, ca medic, pe una din ambulanțe.
Documentele…
… de achiziție a oxigenului medicinal arată, fără echivoc, cine avea responsabilități în monitorizarea instalației.
La data de 1 aprilie a.c., Spitalul de Urgență Tg-Cărbunești a elaborat Caietul de sarcini în vederea achiziționării unei cantități maximale de 720.000 de mc de oxigen medicinal lichefiat în stocator.
Documentul conține specificații tehnice și caracteristici referitoare la nivelul calitativ, tehnic și de performanță, siguranța în exploatare, precum și sisteme de asigurare a calității, etc, adică cerințe minime obligatorii pentru firmele ofertante de oxigen medicinal lichefiat, în vederea oxigenoterapiei la pacienții cu probleme respiratorii, și este întocmit de directorul medical al spitalului, medicul Dana Mădălina Roibu.
În caietul de sarcini sunt mențiuni exprese cu privire la consumul foarte mare de oxigen de la Spitalul Tg-Cărbunești, iar firma care câștiga contractul cadru trebuia să pună la dispoziția unității medicale, în mod gratuit, ”un rezervor criogenic de stocare oxigen medicinal lichefiat cu vas interior în manta vidată”, având ca și caracteristici constructive capacitate geometrică de stocare de minimum 2.500 de litri și maximum 4.000 de litri, presiune maximă 18 bari, precum și două ”evaporatoare atmosferice pentru oxigen lichefiat” cu un regim de funcționare 24 de ore/zi; 30 de zile/lună; 12 luni pe an și (ATENȚIE!) asigurarea unui sistem de transmitere la distanță a datelor, sistem de telemetrie.
Câștigătorul contactului urma să interconecteze această instalație la rețeaua de conducte a spitalului, care să fie prevăzută cu un regulator de rezervă, montat pe un by pass, care să asigure continuitate în cazul unei defecțiuni.
Mai mult, la punctul 4.6, litera d, este stipulat că furnizorul va da o declarație pe propria răspundere în care își asumă ”obligația de a asigura continuu furnizarea de oxigen medicinal lichefiat conform datelor transmise de sistemul de monitorizare la distanță a stocului de oxigen”.
La data de 17 aprilie a fost inițiată procedura de achiziție, iar pe 19 iulie a.c., contractul a fost câștigat de societatea Linde Gaz România SRL, din Timișoara, pentru suma de 2.340.000 de lei.
Ce spune furnizorul de oxigen
Biroul de presă al Linde Gaz România a precizat, într-o declarație pentru G4Media.ro, că alimentarea la această unitate sanitară era programată pentru vineri, la ora 10.00, și că reprezentanții companiei au fost sunați de la spital când cisterna era pe drum, iar precedenta alimentare a avut loc miercuri.
”Alimentarea cu oxigen lichefiat a spitalelor se face pe baza unor prognoze de consum în funcție de istoricul recent. În situația unor fluctuații bruște de consum, unitățile medicale ne pot solicita intervenții cu surse de rezervă la un număr de urgentă disponibil non-stop. Consumul de oxigen poate varia foarte mult în funcție de numărul de pacienți, tratamentul medical aplicat și dispozitivele medicale conectate. Astfel, spitalele trebuie să monitorizeze permanent și să ne informeze atunci când se adaugă puncte de consum suplimentare, ce influențează profilul de consum de oxigen. Pentru a gestiona consumul neprevăzut de oxigen, spitalele au surse secundare și de rezerva, iar comutarea între acestea se realizează automat, conform standardului european în vigoare.
În cazul spitalului de la Târgu Cărbunești ultima alimentare a fost realizată în cursul serii de miercuri 20.10, iar conform datelor de consum anterioare, următoarea alimentare a fost programată pentru astăzi, vineri, 22.10, la ora 10.00. Am fost contactați de spital la prima oră a dimineții de astăzi, când cisterna se afla pe traseu conform planificării”, se arată în comunicarea companiei.