Concret
La mai bine de o lună după decesul adolescentului în vârstă de 16 ani, Marius Andrei Drăgan, pe 21 decembrie 2024, consilierii județeni PNL au organizat o conferință de presă în care, printre altele, au fost aduse în atenția publică și unele disfuncționalități din Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu. La conferință a participat și medicul Claudiu Soare, cel care fusese de gardă în seara de 11 noiembrie când adolescentul a decedat. Șeful Secției Chirurgie II a declarat în fața jurnaliștilor că ”Am avut discuții cu domnul manager de foarte mult timp și de foarte multe ori și, dacă dânsul va recunoaște sau nu, este problema dumnealui, în care i-am recomandat să înființeze o Secție de Chirurgie Pediatrică, care să poată să asigure continuitatea activității medicale în urgență. Și îi mai trebuiau trei sau patru colegi. Nu s-a făcut niciun demers pe treaba asta, din păcate”.
Medicul Soare nu a spus însă atunci că, pe 3 decembrie, adică în urmă cu nici trei săptămâni, Consiliul Județean Gorj adoptase, într-o ședință extraordinară, o hotărâre pentru înființarea unu post de medic chirurg pediatru, iar consilierii județeni ai PNL Gorj se abținuseră la vot. Pentru a înființa o Secție de Chirurgie Pediatrică, ar fi trebuit, mai întâi, să fie angajați medici, iar pentru înființarea posturilor acestora era necesară solicitarea medicului Șef Secție Chirurgie Generală, adică a lui Soare. Dar acesta a preferat să arunce vina pe managerul spitalului că nu a făcut niciun demers. Problema este că tocmai managerul, prin Comitetul Director al SJU, în lipsa solicitării medicului Soare, a cerut Consiliului Județean modificarea organigramei și statului de funcții și, implicit, înființarea postului de medic chirurg pediatru.
Numai că, cei care au întocmit Raportul de specialitate la Proiectul de hotărâre, fără să verifice, au menționat că ”Înființarea postului se realizează la solicitarea șefului Secției Chirurgie Generală II…”, așa cum era firesc, numai că acea solicitare nu exista.
Această eroare putea fi îndreptată în cadrul comisiilor de specialitate, înainte ca proiectul să fie votat în plen, numai că, în acest caz n-ar mai fi existat motiv de circ politic. De altfel, din Comisia pentru Sănătate și Asistență Socială face parte chiar medicul Claudiu Soare, care ar fi putut să vină cu observații și să ceară secretariatului comisiei și celor din aparatul de specialitate al Consiliului Județean, să îndrepte eroarea. Proiectul de hotărâre a fost avizat favorabil de Comisia pentru Sănătate și Asistență Socială și a ajuns în plenul Consiliului Județean Gorj, fiind adoptată, cu 15 voturi, Hotărârea nr.241 din 3 decembrie 2024.
Circul politic putea fi declanșat oricând după acea dată, cu atât mai mult cu cât PNL Gorj organizase, așa cum am menționat, pe 21 decembrie, o conferință de presă, numai că, la acea data, Spitalul Județean nu publicase încă anunțul de concurs.
Abia pe 30 decembrie SJU a făcut public calendarul concursului pentru ocuparea postului de medic chirurg pediatru. Ca să fie circul complet, consilierii județeni liberali au cerut, printr-o adresă, Instituție Prefectului Județul Gorj și secretarului general al Consiliului Județean Gorj, anularea hotărârii nr.241 din 3 decembrie 2024 invocând ” încălcarea legislației în vigoare; referințe false în documentația oficială; decizie discreționară și lipsă de transparență, precum și nerespectarea metodologiei de organizare a concursurilor.
După apariția în GorjOnline a demersului consilierilor județeni liberali, PNL Gorj a emis un comunicat de presă în care acuză că postul de medic a fost înființat ”pe baza unor falsuri” (!?) și se cere ”intervenția urgentă a autorităților competente pentru a stopa aceste practici și pentru a restabili legalitatea și profesionalismul în instituțiile medicale din județul Gorj”.
Un document, publicat de jurnalista Digi24 Carla Tănasie, confirmă faptul că circul politic general de consilierii județeni ai PNL Gorj a fost premeditat!
Într-o adresă remisă managerului SJU Tg-Jiu, medicul Claudiu Soare menționează faptul că a purtat discuții cu Vienescu pe tema cererii de înființare a postului de medic chirurg pediatru. ”În convorbirea telefonică pe care am avut-o cu domnia voastră, mi-ați relatat că solicitarea a fost făcută de domnia voastră, și așa cum v-am spus atunci, vă repet în scris că nu aveți aceste prerogative, legiuitorul permițându-vă aprobarea sau nu a înființării unui post, dar nu și demararea acestei acțiuni”, este unul din paragrafele relevante ale epistolei.
În concluzie, deși, la momentul decesului adolescentului de 16 ani în UPU Tg-Jiu, a fost invocată lipsa unui medic chirurg pediatru, care să fi intervenit chirurgical pentru a-i salva viața, ulterior, medicul Claudiu Soare nu a făcut niciun demers pentru înființarea unui post, iar atunci când conducerea spitalului a inițiat o procedură în acest sens, aceasta a fost contestată de consilierii județeni liberali.