Dezvăluiri

DOVEZILE SUPREMEI INCOMPETENȚE: Gafele lui Stoian! Finul șefului Sanepidului și doctorița Vlad, propuși de șeful DSP, în funcția de manager, respectiv director medical la Spitalul Tg-Jiu

În vreme ce managerul Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu, Dumitru Vienescu, directorul de îngrijiri, Claudia Motea și alte trei angajate ale instituției au fost confirmați cu COVID-19 și internați în Secția de Boli Infecțioase a unității medicale, Narcis Stoian, ignorantul cocoțat în funcția de director al Direcției de Sănătate Publică Gorj, adică reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu, a comis două gafe monumentale, în încercarea sa de propune o nouă conducere la spital. Practic, Stoian procedează exact precum predecesorii săi, pe care-i contesta vehement din penumbra conturilor false pe Facebook, și propune manager la spital pe Ioan Ovidiu Gheorghe, finul șefului Serviciului Control în Sănătate Publică, Adrian Dobrin, iar director medical pe medicul Elena Vlad, sancționată disciplinar, după ce a consemnat în foaia de observație a unui pacient nemulțumiri de ordin salarial.

Prima gafă

Joi, 30 aprilie a.c., după ce s-a dispus autoizolarea personalului administrativ din cadrul SJU Tg-Jiu, dar și a celor din Comitetul Director, directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, Narcis Stoian, a solicitat convocarea Consiliului de Administrație al unității medicale.

A doua zi, pe 1 mai, cei din Consiliul de Administrație s-au întrunit, în ședință extraordinară, au constatat că ”devine aplicabil Planul specific de continuitate în caz de epidemie” și au făcut propuneri privind asigurarea conducerii spitalului. Mai exact, medicul Mady Huzu a fost propusă pentru postul de manager, medicul Liliana Predescu, pentru cel de director medical, Elena Stăniloiu, în funcția de director financiar-contabil și asistentul Ion Borhină, în postul de director de îngrijiri medicale.

Întreaga procedură a fost una nelegitimă și demonstrează că șeful DSP nu cunoaște sau ignoră actele normative aflate în vigoare.

Concret, pe data de 3 aprilie a.c., a fost adoptată, de către Guvernul României, Ordonanța de Urgență privind întărirea capacității administrative a sistemului sanitar prin care s-a decis ca Ministerul Sănătății să coordoneze organizarea și funcționarea tuturor unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale și să exercite inclusiv atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități.

Cu alte cuvinte, Consiliul de Administrație al spitalului, desemnat, în parte de Consiliul Județean Gorj, sub autoritatea căreia a funcționat instituția medicală, până la adoptarea actului normativ menționat, era nelegitim la data convocării de către directorul DSP, iar coordonarea spitalului, dar și atributul numirii unei noi conduceri îi fuseseră conferite lui Stoian de aproape o lună de zile, dar acesta habar nu avea de decizia Guvernului.

A doua gafă

Nominalizările Consiliului de Administrație al SJU au ajuns la Ministerul Sănătății și abia atunci a aflat și directorul DSP Gorj care-i sunt prerogativele și că toată procedura pe care o inițiase era în afara legii. Mai mult, cei nominalizați au refuzat să preia funcțiile pe care fuseseră propuși.

Când s-a văzut la butoanele sănătății gorjene, Narcis Stoian a crezut de cuviință că trebuie să servească clientela din DSP și spital, fără a ține cont că cei pe care-i propune la conducerea unității medicale trebuie să gestioneze o situație critică generată de infectările cu COVID-19.

Astfel, pentru postul de manager Stoian l-a propus pe Ovidiu Ioan Gheorghe, medic medicina muncii în cadrul DSP, finul lui Adrian Dobrin, șeful Serviciului Control în Sănătate Publică.
Gheorghe a fost, până nu demult, medic la Spitalul Orășenesc Orșova, de unde a plecat pe ușa din dos, în urma unui conflict cu managerul unității, susțin surse din sistemul medical.

Pentru postul de director medical, șeful DSP a propus-o pe Elena Vlad, medic pneumolog, cea care în luna februarie a anului trecut a fost sancționată administrativ de conducerea spitalului, după ce a consemnat în foaia de observație ”nu se poate realiza aspirat bronșic în boală infecțioasă deoarece este lipsă personal mediu sanitar pentru FB, cât și lipsă salarizare corespunzătoare a personalului care efectuează această manevră”, cu toate că medicul infecționist Luminița Manea, șefa Secției Boli Infecțioase, a recomandat aspirat bronșic și cultură, pentru a interveni țintit cu tratament.

Elena Vlad a contestat decizia de sancționare în instanță, iar pe 28 noiembrie, anul trecut, Curtea de Apel Timișoara a dispus, definitiv, ” înlocuirea sancţiunii disciplinare a reducerii salariului de bază pe o durată de 3 luni cu 10% cu sancţiunea avertismentului scris”, și a menţinut decizia de sancţionare pentru ”fapta de a consemna în F.O.C.G. a pacientei că „nu se poate realiza aspirat bronşic în boală infecţioasă deoarece este lipsă personal mediu sanitar pentru FB, cât şi lipsă salarizare corespunzătoare a personalului care efectuează această manevră”.

În aceste condiții, Elena Vlad este în interiorul termenului de 12 luni, când sancțiunea este radiată de drept, conform Codului Muncii.

 

Citește și:

Un comentariu

  1. Din lac in put! Nu ne mai facem bine. Vai de capul nostru daca ajung astia sa conduca spitalul. Ce doctor sau doctorita e aia care toata ziua sta sa isi scrie memoriile pe facebook sau sa intretina aplaudaci care sa-i dea likeuri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *