Nu este greu votul de duminică. În mod normal, votul este liber și nu poate fi imperativ. Nu există nici măcar votul din datorie sau pentru plata vreunei datorii. Pur și simplu, este o chestiune de voință și de cultură politică. În România, nu avem decât 35 de ani de democrație și nu a fost timp să se consolideze o cultură politică în țara noastră. Încă mai este nevoie de zeci de ani și poate de revenirea în țară a câtorva generații de români din diaspora. Atunci, poate, se va face un melanj între civilizația internă și ce s-a acumulat de prin țările gazdă.
Cu siguranță, vom avea destui români care vor reveni acasă, mai ales dacă mirajul Occidentului va începe să apună. Atracția principală este, desigur, cea economică. Sigur că sunt români care au plecat din țară pentru că s-au săturat de corupție și de modul de viață de la noi și nu au plecat în primul rând pentru bani. Au ales o țară occidentală pentru că civilizația este sau era diferită. Partea economică începe să genereze probleme în loc de soluții. Apoi, cea mai importantă componentă a lumii occidentale, adică politicienii de calibru, a început să lipsească. Aceasta este cea mai mare problemă a statelor din Vest: lipsa unei elite politice care să negocieze viitorul cu partenerii globali majori.
Nu este exclus ca alegerea lui Trump la Casa Albă să modifice puțin ordinea mondială și abordările la nivel politic. Dar, în esență, vom lucra cu aceiași politicieni defazați care conduc în momentul de față Europa sau Uniunea Europeană.
Să nu uităm, pe acest fond, că trăim, cel puțin în aparență, în sisteme democratice și avem încă la dispoziție câteva elemente specifice democrației care ne dau senzația de libertate sau de mai multă libertate decât în regimurile autoritare. Un element specific într-o democrație este legat de alegerile democratice, bazate pe votul liber, neconstrâns de ceva anume.
Chiar dacă mai sunt câteva zile până la vot și foarte mulți alegători sunt încă indeciși, este bine să fie făcută o alegere, oricare ar fi aceea. Nu știu care este cel mai mare regret: că nu ai votat sau că ai votat. Rămânerea în afara jocului, neparticiparea, generează un sistem de excludere din zona civică, socială, și acutizează senzația lipsei de apartenență la un set de valori. Iar aceste valori sunt căutate la un candidat sau la altul. Cu siguranță, oamenii au în minte câteva repere sau valori la care se raportează când analizează un candidat sau aleg candidatul potrivit.
La prima vedere, alegătorii caută un candidat credibil. Și un mincinos, dacă este un bun actor, poate să fie credibil. Intră cu siguranță în calcul carisma și notorietatea. Prima nu se construiește, iar a doua se poate câștiga într-un timp mai lung sau mai scurt. Cel mai probabil, alegătorul își dorește un candidat care ia decizii, și de regulă decizii bune. Un om ferm, care să genereze încredere și care, cel puțin la prima vedere, nu are o agendă ascunsă.
Românii, poate, își doresc un președinte-locomotivă, care să tragă lucrurile după el, care să fie un factor de responsabilitate politică și socială. Un om de echilibru și nu un om care generează conflicte în societate. Până la urmă, este președintele tuturor, chiar dacă este trimis în lupta electorală doar de un singur partid.
Românii nu își doresc, probabil, un președinte care să fie manevrat de altcineva și vor un președinte care să nu stea cu capul plecat în fața partenerilor externi. Nu vor un președinte invizibil și departe de popor. Vor un președinte de-al lor, dar și un „animal politic” în același timp. Este greu să regăsești toate aceste calități într-un singur profil. Dar se poate realiza o medie, un procent care poate să fie sau nu mulțumitor, când se ajunge la decizia de a vota exact un anumit candidat.
În ultimii 35 de ani, am tot ales, dar lucrurile nu au mers așa cum ne-am fi dorit. Parcă am avut mai mulți ani pierduți decât ani câștigați. Se merge la vot și cu o anumită dezamăgire și cu o anumită lehamite chiar.
Duminică, să nu votăm doar pentru un loc de muncă pentru unul din cei 14 candidați, ci pentru un om pe care să îl trimitem pe cel mai important loc de muncă din țară. Aceasta incumbă o mare responsabilitate.
Alegerile prezidențiale se vor desfășura la data de 24 noiembrie (primul tur), respectiv 8 decembrie (al doilea tur de scrutin).