Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat astăzi că purtarea măştii de protecţie în interior şi în spaţiile aglomerate va deveni o recomandare, nu şi o obligaţie, după ridicarea majorităţii restricţiilor.
„Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie, şi chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativităţii, va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măştii, fără să fie obligaţie, dar cred că respectul faţă de ceilalţi şi faţă de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca”, a spus Rafila, prezent la recepţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare ale unor secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.
Ministrul a precizat că renunţarea la starea de alertă se va produce „în momentul în care indicatorii epidemiologici demonstrează că transmiterea comunitară a încetat”.
Alexandru Rafila a anunțat când am putea scăpa de certificatul verde și mască! Vești bune pentru români
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că este posibil ca, în doar câteva săptămâni, să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie. Moment în care ar putea avea loc și relaxări importante în țară, precum renunțarea la certificatul digital și posibil chiar ridicarea stării de alertă.
„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul susține că, potrivit datelor din ultimele zile, ar avea loc o inversare a tendinței, ceea ce înseamnă trecerea actualului val al pandemiei pe un trend descendent.
„Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a mai spus ministrul la Digi24.
Sursa: antena3.ro