„Nu e candidatura mea, e a acestor 240.000 de oameni care au semnat pentru ea”, a subliniat Nicușor Dan, la ieșirea din sediul BEC, după depunerea candidaturii sale.
Potrivit primarului Capitalei, „acum trei luni am avut alegeri și mesajul românilor a fost că nu se mai poate”.
„E vorba de o largă categorie de români care sunt onești, care muncesc, care își plătesc taxele, au bun simț și cer foarte puține lucruri. Cer ca vocea lor să fie auzită și ca autoritățile să lucreze pentru ei, nu pentru niște găști. Despre asta va fi campania electorală și se va auzi vocea oamenilor mai mult decât cea a politicienilor”, a precizat Nicușor Dan.
Edilul a mai subliniat că România are un potențial mare și că este rolul președintelui să adune toate energiile pe care România le are”.
„Va fi o campanie a voluntarilor, a oamenilor simpli, care au mai multă încredere decât politcienii”, a mai spus Nicușor Dan.
Întrebat dacă totuși se poate retrage din cursă, Nicușor Dan a subliniat: „faptul că sunt aici dovedește contrariul”.
Cu privire la posibilitatea invalidării candidaturii contracandidatului său, Nicușor Dan a precizat că nu vrea să se pronunțe pe o decizie a CCR, însă a punctat că, de principiu, candidatul susținut de partidele suveraniste AUR și POT trebuie să poată să candideze.
„România este un stat de drept și în acest stat de drept este o instituție, CCR și nu vreau să mă pronunț ce va decide. Cred că de principiu, ar trebui să poată să candideze”, a explicat Nicușor, susținând în același timp că „hotărârea pe cazul Șoșoacă este legitimă juridic”.
Edilul Capitalei a informat că a strâns din donații pentru campania prezidențială aproximativ 1,7-1,8 milioane de lei până acum. Aproximativ 200 de mii de euro ar merge pentru panourile de publicitate electorală.
Nicușor Dan și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025 pe 16 decembrie, precizând că a luat decizia, „pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București, dacă România nu o duce bine” și indicând că este nevoie de schimbări fundamentale în întreaga administrație din România.
Cine este Nicușor Dan
Nicușor Dan a înființat în 2006 Asociația „Salvați Bucureștiul”, iar în 2015 a fondat Uniunea Salvați Bucureștiul, care s-a transformat în USR în 2016. Tot în 2016 a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României.
Actualul prrimar al Capitalei a părăsit însă partidul în 2017. Decizia a venit în contextul controverselor din jurul referendumului pentru familie. În urmahotărârii formațiunii politice de a se poziționa împotriva referendumului privind familia tradițională, Nicușor Dan a ales să se despartă de partid. Unul din membrii care i-a solicitat atunci să rămână a fost Clotilde Armand.
Clotilde Armand este și cea care i-a pus bețe în roate actualei candidate USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi. În partid este acum un întreg val care l-ar susține pe Nicușor Dan, lucru care l-ar ajuta. Însă în prezent, este susținut oficial de Forța Dreptei, PMP și REPER.
Candidat din 2012 pentru Primăria Capitalei
Nicușor Dan a preluat oficial cel de-al doilea mandat în fruntea Primăriei Capitalei la finalul lunii octombrie. La alegerile locale din 2020 a fost ales în funcția de primar general cu 42,8% din voturi, iar la alegerile locale din 2024 a obținut 46,9%.
Actualul edil a mai candidat pentru Primăria București și în 2016 și 2012. În 2016 a obținut 30,53, fiind pe locul doi, la o distanță de peste 12 procente de Gabriela Firea, care s-a clasat atunci pe primul loc, obținând conducerea Primăriei. În 2012 s-a clasat pe locul trei, deși nu a fost susținut de niciun partid.
Cele două mandate obținute i-au adus și probleme, fiind adesea criticat pentru lipsa căldurii și a apei calde în București, dar și pentru situația în care este acum Piața Unirii.
Lucrările de consolidare la Pasajul Unirii din Capitală au dus la un adevărat scandal între primarii Daniel Băluță și Nicușor Dan. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat în octombrie anul trecut începutul lucrărilor de refacere a Planșeului Unirii. În replică, primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, anunța că nu există aviz pentru această lucrare și a scos gardurile instalate peste noapte de edilul Sectorului 4.
Studii în străinătate
Nicușor Dan s-a născut în Făgăraș, județul Brașov, pe 20 decembrie 1969 și a urmat cursurile Liceului Teoretic „Radu Negru”, absolvind Bacalaureatul în 1988. A obținut și medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 și 1988.
Ulterior a urmat cursurile Universității din București, secția Matematică. A mai studiat și la École Normale Supérieure și a urmat cursurile de master în Paris. Vorbește fluent franceză și engleză.
Este unul dintre fondatorii și primul director administrativ al Școlii Normale Superioare București, o universitate creată pe model francez, în cadrul Institutului de Matematică din Academia Română, după cum arată pagina sa nicusordan.ro.
Cine sunt competitorii săi
În cursa actuală ar urma să canideze din nou Călin Georgescu, de data asta susținut de AUR și POT. Și el ar urma să își depună candidatura la 16.00.
Pe listă se mai află candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, dar și candidata USR, Elena Lasconi.