Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecţie care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenţei ei în circa 80% dintre cazuri.
În unele situaţii, până la declanşarea propriu-zisă a afecţiunii, hepatica C poate fi anunţată de o serie de semne.
Primele simptome
Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute uşor cu vederea.
Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi şi la 6 luni distanţă: greaţă, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetenţă.
Semne care anunţă suferinţa ficatului
În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcţionare a ficatului.
E posibil ca ficatul să sufere în cazul în care sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, ameţeli, confuzie.
Un simplu test de sânge poate fi salvator
Dacă te confrunţi cu simptome precum cele indicate mai sus, poţi prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluţie, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:
– lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C
– ai mai mulţi parteneri sexuali sau întreţii raporturi sexuale fără să te protejezi
– ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină
– ai suferit un transplant sau ţi s-a făcut transfuzie de sânge