Salvamontiștii gorjeni au folosit echipamente de ultimă generație, printre care se numără și drona subacvatică, unică în România, în cadrul unui exercițiu de salvare acvatică în ape repezi.
„În cadrul programului de pregătire profesionala continuă, salvatorii montani din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj au desfășurat, în Defileul Jiului, un exercițiu de salvare acvatică în ape repezi. Profitând de nivelul ridicat al apei salvamontiștii au testat diverse metode de intervenție pentru traversarea apelor învolburate, de recuperare a persoanelor de pe malul opus sau de pe stânci din mijlocul torentului, cu sau fără barca de salvare.
În cadrul exercițiului au fost folosite echipamente de ultima generație, unele unice în România, precum barca de salvare și intervenție în ape rapide, drona subacvatică, lansatorul de coardă și placă de torente. Programul de pregătire va continua și săptămânile viitoare, tot pe profil acvatic, dar axat pe exerciții de căutare cu scafandri, cercetare cu drona subacvatică prevăzută cu sonar și braț de recuperare, precum și deplasare subacvatica, cu unul dintre cele mai performante scubajeturi din lume, dispozitiv care va intra în dotarea salvatorilor din această săptămână“, a transmis Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.
Salvamontiștii gorjeni, pe lângă specializarea de baza ca salvatori montani, sunt specializați și în salvări speologice, acvatice, subacvatice, cercetare cu drone și cu câini de salvare.