Ciclonul rar Ianos a lovit Zakynthos, Kefalonia, Ithaca joi după amiază, scrie presa din Grecia.
Serviciul național de meteorologie a emis alertă de COD ROȘU de vânt, ploi și condiții de furtună. ”Ne pregătim să facem față unui fenomen meteorologic extrem de rar”, a spus ministrul adjunct pentru protecție civilă, Nikos Hardalias, care a adăugat că cetățenii din zonele afectate de ciclon trebuie să-și limiteze mișcarea doar la ceea ce este strict necesar.
”Cicloanele mediteraneene sunt fenomene relativ rare, care au început în Grecia în 1995, dar s-au intensificat și au devenit mai frecvente în regiunea mediteraneană din cauza schimbărilor climatice” a adăugat el.
De asemenea, ministrul a făcut apel către cetățenii din Achaia, Arcadia, the Argolid, Viotia (Boeotia), Etoloakarnania, Fokida, Attica și Evia, care locuiesc în zone care au fost inundate în trecut sau care locuiesc lângă râuri, pâraie și țărmuri să evite să stea în subsoluri sau parter și să urce la etaj pentru o perioadă prelungită de timp. În plus, s-a făcut apelul ca persoanele să stea cu prietenii și cu familiilor lor și să evite traversarea de râuri sau drumuri inundate pentru orice motiv, fie că vorbim despre traversarea pe jos, fie cu mașina.
Specialiștii din Grecia se așteaptă ca fenomenul periculos să dureze astăzi, dar și mâine. ”Dacă ar ajunge în Attica, adică în zonele de continent, ar fi puternic slăbit. Dacă însă s-ar duce către sudul Peloponezului, mi-e foarte frică că se va intensifica și mai tare.” a spus un specialist pentru presa din Grecia, adăugând că ”dacă rămâne pe linia de coastă, va fi întărit de masa mării și se va descărca intens în zona terestră, adică vom avea fenomene intense în Patras, Kyllini, Zacharo, Kyparissia și Methoni.”
ALERTĂ! Urmează Peloponez, Grecia centrală, Attica și Evia, dar și Creta
Între timp, oamenii au fost avertizați prin GR-ALERT, adică o alertă cum este RO-ALERT în România, pentru că astăzi ciclonul este așteptat să afecteze Peloponez, Grecia centrală, Attica și Evia. Insulele ciclade ar urma să fie afectate vineri noapte, ca sâmbătă să fie lovită Creta. Conform unui studiu publicat în 2011, un astfel de fenomen se produce doar o dată pe an, iar aceste furtuni puternice se petrec, de obicei, în septembrie sau octombrie.