SocialUltima oră

Eveniment pentru a marca cei 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Brâncuși o poveste fără sfârșit
Carte de inimă pentru Brâncuși
Costel Păun „De la Brâncuși am învățat să fac piatra să cânte”

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din municipiul Târgu Jiu organizează un altfel de eveniment pentru a marca cei 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Evenimentul va avea loc joi 18 februarie 2021 cu o zi înainte de Ziua Națională Brâncuși și va arăta frumoasa dar scurta poveste de dragoste dintre marele sculptor român și Maria Tănase. Cei doi vor fi interpretați de Gia Enache și Ion Alexandrescu, actori ai Teatrului Dramatic Elvira Godeanu. Sunt puțini cei care cunosc impresionanta poveste de dragoste dintre cei doi, de aceea este bine să o punem în valoare mai bine.
El îi declara dragostea așa cum doar Constantin Brâncuși ar fi putut să o facă:
“Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înțelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaște tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de țară, de oltenii tăi și-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Mă-nțelegi?”
Iar ea îi răspundea prin cântecul său, în care, potrivit celor ce au cunoscut-o, a început să se reflecte mai mult din esența românismul pe care și Brâncuși o îngloba în sculpturile sale.
Așadar joi 18 februarie 2021, la sala Florin Isuf începând cu ora 11.00 Gia Enache și Ion Alexandrescu, actori ai Teatrului Dramatic Elvira Godeanu dau viață acestei povești de dragoste.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj marchează cei 145 de ani de la nașterea lui Constantin cel Mare de la Hobița (Ziua Națională Brâncuși) și printr-o expoziție de sculptură mică semnată de Costel Păun, dar și printr-o expoziție de carte despre Brâncuși.
Costel Păun a organizat peste 50 de expoziţii în ţară şi în străinătate. A devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Alexandria, din anul 2013. Costel Păun este singurul sculptor din România care lucrează, printr-o tehnică specială, în piatră de râu. Piatra de râu are o duritate ieșită din comun, așa că e foarte greu să o șlefuiești și să o transformi în operă de artă. Operele pe care Costel Păun le construiește amintesc în mare măsură de arta lui Constantin Brâncuși. Vor fi expuse în sala Florin Isuf a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj 18 lucrări ale autorului,o parte dintre ele constituindu-se într-un omagiu adus lui Constantin Brâncuși. Vă așteptăm să vedeți forma prelucrată a pietrei de râu adusă la rang de artă.
Expoziție de carte ”Constantin Brâncuși” este partea a treia a ceea ce vă propunem joi 18 februarie 2021 începând cu ora 11.00. Constantin Brâncuși, părintele sculpturii moderne, cum a fost denumit prima dată de America, este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua nașterii sale este sărbătorită în toată lumea și înscrisă în calendarul cultural universal. Curatorul expoziției Teodor Dădălău a amenajat o expoziție cu cărți și albume cu această tematică, unde puteți afla mai multe amănunte despre viața și opera lui Constantin Brâncuși. O expoziție din inimă pentru sculptorul esenței românești, Constantin cel Mare de la Hobița.
“Eu cu noul meu vin din ceva foarte vechi. Am eliminat din sculptura mea tot ce nu este esențial. Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însușirea în sine, zborul, elanul ei. Cocoșul meu nu e cocoș. Pasărea mea nu este pasăre. Sunt simboluri. Vreau să înalț totul dincolo de pământ. Cocoșul sunt eu.”, spunea Brâncuși.
Vă așteptăm cu drag joi 18 februarie 2021 la sala Florin Isuf a CJCPCT Gorj începând cu ora 11.00, pentru a marca împreună cei 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *