Dezvăluiri

Explozia prețurilor la energie. Explicațiile unui fost șef din CE Oltenia

Constantin Popescu, fost membru în directoratul Complexului Oltenia, știe care sunt motivele pentru care au explodat prețurile la energie, în ultima perioadă.

Prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de luni, pentru intervalul de decontare 15.30 – 15.45, a fost unul uriaș, de 102.142 de lei/MWh. Constantin Popescu, fost membru în directoratul Complexului Oltenia, afirmă că s-a ajuns în această situație din cauza ”lipsei de surse de energie în bandă” . În plus, fostul șef din CEO afirmă că un alt motiv ar fi acela că guvernanții au lăsat de izbeliște centrala pe gaze de la Chișcani. Constantin Popescu spune că această unitate este ”singura din țară care are infrastructura de gaz la poartă, nou-nouță”.

“Ăsta este rezultatul lipsei sursei de energie, de producție a energiei în bandă. Faptul că România a ajuns, la anumite intervale orare, să aibă prețurile acestea ar trebuie să ne dea de gândit foarte serios, pentru că dacă nu ne aplecăm cu seriozitate asupra surselor de energie care pot să producă în bandă necondiționate de condițiile atmosferice, din punctul meu de vedere, vom avea intervale orare mult mai mari și prețuri mult mai mari. Acest lucru are legătură cu închiderea tuturor unităților de producție a energiei electrice în bandă și, aici, mă refer atât la energia pe cărbune, cât și la energie pe gaz și știți foarte bine că și CEO deține o centrală care putea să fi fost pornită în anumite situații de genul acesta, și mă refer, aici, la Termocentrala Brăila. O termocentrală care este singura, poate, din țară sau din ce deține CEO, care are infrastructură de gaz la poartă, nou-nouță. Nu am găsit un răspuns, până acum, de ce nu a fost pornită Chișcaniul, deși cât am fost în directorat, am expus de nenumărate ori această problemă. Am impresia că este o teamă generalizată pe această centrală care are un potențial imens în țara asta. Din punctul meu de vedere, este cea mai bună și cea mai strategică centrală pe care România poate s-o dețină, atât prin prisma faptului că este conectată direct la Transgaz, cât și din prisma faptului că este singura centrală care este conectată cu Dunărea, adică are inclusiv o dană portuară. Este un lucru fenomenal să poți s-o alimentezi cu gaz autohton și cu gaz din import, să construiești o stație GNL și poți să-i dai drumul oricând. Chiar dacă o să zică cineva că este o centrală cu randament de 36%, adică o centrală veche, putea să fi fost retehnologizată și, astăzi, putea să fi fost pornită, dacă era prinsă în planul de restructurare așa cum trebuie”, a precizat fostul membru al directoratului.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *