“De la Brâncuși am învățat arta să cânte” este o nouă expoziție organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj la sala „Florin Isuf”. Veți putea admira lucrări semnate de către sculptorul Costel Păun, pictorul Elian Băcilă și managerul CJCPCT, Gorj Pompiliu Ciolacu.
Expoziția se dorește a fi un omagiu adus marelui sculptor, Constantin Brâncuși, pentru care arta tradițională gorjenească a fost, de asemenea, o sursă de inspirație.
Sculptorul din Teleorman, Costel Păun nu este la prima expoziție la Sala „Florin Isuf” din Târgu Jiu.
Iată ce spunea artistul: “înainte de a începe o lucrare stau în jurul pietrei mele şi văd ce vrea să îmi spună. Uneori eu vin cu o idee dar ea cere altceva, se contopesc ideile şi apoi totul decurge de la sine. Piatra înseamnă eternitate, tinereţe, forţă, istorie şi religie.”
Elian Băcilă, pictorul de negru al României, are o lucrare expusă la Casa Albă. Şi, mai mult decât atât, a primit o scrisoare de mulţumire pentru tablou chiar de la Preşedintele Americii, Joe Biden în iunie 2021.
“De ce pictorul de negru?
Negrul este foarte modern, negru are autoritate, pe mine mă linişteşte. Eu numesc pictura abstractă frumuseţea ascunsă a artei. „Pictorul de negru” mi-a spus prima oară maestrul meu care m-a şi descoperit, maestrul Virgil Cojocarul, pentru că pictez doar în negru.”
Băcilă este primul artist român care a pictat negru pe negru; el operează cu conceptele de negru absolut și negru luminos. Lucrările sale au fost expuse atât în țară, cât și în străinătate, intrând în colecția Casei Albe, a Muzeului Național Cotroceni și a Muzeului de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, precum și în colecții private din România, Franța, Olanda, SUA, Japonia, Vatican.
Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj va fi prezent în cadrul expoziției cu furci de tors. Modelele prezentate la sala “Florin Isuf” sunt din Mărginimea Sibiului și din județul Gorj. Pompiliu Ciolacu este și profesor la Palatul Copiilor și spune că îi învață pe elevi importanța acestor piese. Chiar dacă în procesul torsului furca este o piesă statică pe lângă fus, ea este un obiect care iese în evidență când este folosit. Artistul a încercat mereu să readucă în atenția privitorilor frumusețea obiectelor tradiționale din lemn, ce altădată se găseau în gospodăria fiecărui gorjean.
Etnograful Pompiliu Ciolacu a sculptat cu mulți ani în urmă și chipul lui Constantin Brâncuși, iar lucrarea a fost expusă la Primăria orașului Țicleni.
Vă așteptăm la vernisarea expoziției “De la Brâncuși am învățat arta să cânte”, joi 15 februarie 2024, de la ora 14.00, la sala “Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.