Stil de viață

Factori care afecteaza glicemia

Nivelul glucozei din sange poate creste sau, din contra, poate scadea semnificativ din cauza medicamentelor antidiabetice, insa nu doar acestea pot influenta glicemia. Exista o multime de alti factori care pot dezechilibra glicemia iar cunoasterea acestora poate ajuta la un mai bun control al diabetului.

Odata cunoscut motivul pentru care glicemia nu se mentine in limitele normale, poti actiona in acest sens schimbandu-ti, de exemplu, regimul alimentar sau planul de exercitii fizice.

Astfel de decizii te pot ajuta sa intarzii sau sa previi complicatiile diabetului, cum ar fi infarctul, afectiunile renale, orbirea sau chiar amputatia.

Factori care pot creste glicemia

  • consumul de alimente sau gustari care contin mai multi carbohidrati decat este permis
  • sedentarismul
  • doze prea mici de insulina sau medicamente antidiabetice
  • efectele adverse ale altor medicamente, cum ar fi steroizii sau antipsihoticele
  • anumite boli – pe „perioada zilelor de boala”, organismul elibereaza hormoni care se lupta cu aceasta, iar consecinta consta in cresterea nivelului de zahar din sange
  • stresul – elibereaza hormoni care, de asemenea, duc la cresterea glicemiei
  • durerea de scurta sau lunga durata, cum ar fi de exemplu arsura solara – si de aceasta data, tot hormonii sunt de vina pentru dezechilibrul glicemic
  • modificarile hormonale survenite in timpul mentruatiei
  • deshidratarea

Factori care pot scadea glicemia

  • consumul de alcool, mai ales pe stomacul gol
  • aportul insuficient de carbohidrati, ca urmare a consumului de alimente nepotrivite sau a omiterii meselor principale
  • doze prea crescute de insulina sau medicamente antidiabetice
  • efectele adverse alte anumitor medicamente
  • exercitiile fizice intense sau efortul prelungit, care determina organismul sa capete rezistenta la insulina si, deci, sa rezulte o glicemie scazuta

Pentru a-ti monitoriza glicemia, poti folosi zilnic un glucometru sau iti poti face analiza A1c de cel putin doua ori pe an, pentru a vedea care este media glicemiei pe ultimele 2-3 luni.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *