Stil de viață

Factori care „obosesc” bila

Stilul de viaţă modern, cu mese luate pe fugă şi odihnă insuficientă îşi poate pune amprenta asupra sănătăţii noastre. Printre cele mai afectate organe este ficatul, şi implicit bila, ceea ce perturbă buna funcţionare a sistemului digestiv.

Bila sau fierea, este un lichid de culoare galben-verzuie, secretat de ficat şi depozitat în vezica biliară. În timpul digestiei, bila este evacuată în duoden, unde contribuie la digerarea lipidelor, fiind formată din apă, săruri biliare, acizi biliari şi colesterol. Atunci când cantitatea de bilă eliberată nu este suficientă, digestia este îngreunată apar neplăceri, cum sunt gustul amar, greaţa şi vărsăturile. „Printre complicaţiile date de îngreunarea activităţii vezicii biliare se numără inflamaţia şi tumefacţia vezicii biliare – colecistită, apariţia de calculi biliari, blocarea căii biliare principale şi coledocului (canale biliare ce fac legătura între ficat şi intestin) sau pancreatită biliarăʺ, susţine dr. Ştefan Tucă, medic specialist chirurgie general în cadrul Life Memorial Hospital.

Alimentaţia bogată în grăsimi
Pentru a digera mâncărurile bogate în grăsimi, sistemul digestiv este suprasolicitat, iar uneori bila se blochează. Astfel, grăsimile trec mai greu prin tubul digestiv şi intră într-un proces de fermentaţie. Gazele eliminate sunt însoţite de contracţii ale intestinului, ceea ce provoacă balonare şi dureri abdominale. Printre cele mai nocive alimente se numără carnea grasă, cum este cea de porc sau de miel, frişca, brânza, produsele de patiserie, maioneza şi prăjelile. Şi consumul unor alimente bogate în proteine dăunează bilei. Unul dintre rolurile bilei este cel de a metaboliza proteinele. Atunci când regimul alimentar se bazează pe proteine, digestia este îngreunată, deoarece efortul depus de ficat este mult prea mare.

Alcoolul, un alt pericol
În cazul persoanelor care consumă frecvent alcool, fierea este supusă la grele încercări. Substanţele din bilă au rolul de a metaboliza alcoolul, dar când acesta este în cantităţi mari, misiunea colecistului este dificilă. Alcoolul afectează ficatul deoarece celulele hepatice trebuie să-l metabolizeze constant şi astfel se uzează mai repede. Efectul este reducerea cantităţii de bilă eliberate.

Stresul şi viaţa sedentară
În lipsa unor exerciţii fizice regulate, bila se cristalizează şi se formează pietre, ceea ce creşte riscul apariţiei icterului mecanic. La fel de periculos este şi stresul deoarece în aceste perioade organismul eliberează mai mult cortizol, un hormon care favorizează acumularea de grăsimi în ficat. Implicit, ficatul va funcţiona mai greu şi nu va putea să mai secrete cantitatea necesară de bilă pentru digestie. În timpul momentelor de stres nici vezica biliară nu se mai contractă pentru a elibera bila în intestinul subţire.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *