Ultima oră

Fast-food din Gorj amendat cu 12.000 de lei. Ce neregului au găsit inspectorii DSV!

Activitatea desfășurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada în perioada 17 – 30.04.2024, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Albeni, Alimpeşti, Aninoasa, Baia de Fier, Băleşti, Bâlteni, Bengeşti-Ciocadia, Berleşti, Brăneşti, Bumbești-Jiu, Bustuchin, Câlnic, Cătunele, Ciuperceni, Crasna, Dăneşti, Drăguţeşti, Fărcăşeşti, Glogova, Godineşti, Motru, Muşeteşti, Negomir, Novaci, Peștișani, Plopşoru, Polovragi, Rovinari, Runcu, Samarineşti, Săcelu, Schela, Slivileşti, Stănești, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Tismana, Turburea, Turceni, Turcineşti, Ţânţăreni şi Urdari, în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale, reprezentând 21 amenzi în cuantum de 159.500 lei, unor operatori şi/sau persoane fizice din Baia de Fier, Berleşti, Bumbești-Jiu, Crasna, Glogova, Logreşti, Motru, Plopşoru, Polovragi, Runcu, Târgu-Jiu şi Turburea, respectiv:

– 2 x 1.200 lei proprietarilor unor exploatații non-profesionale, pentru achiziționarea sau vânzarea unor animale fără documentele sanitare-veterinare legale;
– 3 x 1.200 lei la un restaurant, un magazin alimentar şi un supermarket, pentru manipularea de către personal a produselor alimentare fără a purta echipament de protecție sanitară, pentru o igienizare defectuoasă a spațiului şi pentru depozitarea unor produse alimentare (băuturi răcoritoare) direct pe paviment;
– 1.500 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru refuzul de a crotalia animalele din exploatație şi refuzul efectuării inspecțiilor în exploatație de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit teritorial;
– 6.000 lei conducătorului unei autoutilitare, pentru transportul unor păsări (pui de o zi) cu un mijloc de transport neautorizat sanitar-veterinar;
– 10.000 lei unui medic veterinar de liberă practică împuternicit, pentru neconformități în realizarea acțiunilor sanitare-veterinare cuprinse în Programul Strategic;
– 2 x 10.000 lei la un restaurant şi un magazin alimentar, pentru identificarea unor echipamente din materiale care nu se pot igieniza adecvat (raft veselă); paviment degradat si prost igienizat; operatorul nu a întocmit un program de autocontrol pentru preparatele culinare;
– 2 x 10.000 lei la un restaurant şi o pensiune turistică, pentru identificarea unor produse alimentare cu etichetare incompletă (etichete parțial deteriorate); aparatura frigorifică era neigienizată;
– 3 x 10.000 lei la un magazin alimentar şi două supermarket-uri, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare refrigerate (lactate, ouă, mezeluri, legume); depozitarea direct pe paviment a produselor alimentare care nu necesită regim termic;
– 3 x 10.000 lei la o brutărie-patiserie, un restaurant şi un magazin alimentar, pentru identificarea unor produse pentru care operatorii nu au putut demonstra trasabilitatea: 1,358 kg carne tocată (patiserie), 3 kg carne vită, 2,1 kg chiftele, 2,1 kg aripioare de pui (restaurant) şi respectiv 7,53 kg rasol vită si 0,940 kg coastă vită (magazin). Sancțiuni complementare: reținerea oficială a cantităților respective şi dirijarea către neutralizare controlată;
– 12.000 lei la un fast-food, întrucât operatorul nu are evidențe complete de trasabilitate pentru produsele preparate: în planul de gătire întocmit zilnic nu sunt trecute elementele de identificare (origine, lot, valabilitate) pentru produsele preparate;
– 2 x 12.000 lei la o măcelărie şi un supermarket, întrucât au fost identificate 83 kg organe de miel şi de oaie congelate preambalate şi respectiv 1,074 kg ceafă de porc fără os, care nu prezentau etichete cu elemente de identificare (țara de origine, lot, termen de valabilitate). Sancțiuni complementare: reținerea oficială a cantităților respective şi dirijarea către neutralizare controlată.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *