Fostul membru al directoratului Complexului Energetic Oltenia, Constantin Popescu, susține că administrația CEO a vrut să facă economii la fondul de salarii pentru a-și lua șefii bonusuri.
Constantin Popescu știe care este motivul pentru care conducerea Complexului Energetic Oltenia a decis să înceteze, de la 1 iulie, contractele a 124 de angajați încadrați pe perioadă determinată. Fostul membru al directoratului afirmă că scopul a fost acela ca șefii din cadrul companiei să poată încasa bonusuri. Potrivit legii, dacă CE Oltenia înregistrează pierderi, lefurile membrilor directoratului și ale șefilor sunt reduse cu procente cuprinse între 50% și 80%. Constantin Popescu susține că încetarea contractelor de muncă ale noilor angajați nu are nicio legătură cu Planul de restructurare al CEO: “Nu are nicio legătură cu planul de restructurare. Are legătură cu această Lege 296, pentru că, de-a lungul timpului, am văzut cu toții că statul român este incompetent să legifereze corect. A făcut această Lege 296 prin care companiile cu capital majoritar de stat, dacă într-una dintre luni nu este pe profit, sunt anumite măsuri care afectează bonificația șefilor și alte chestii. Adică, într-una dintre luni, dacă nu este pe profit compania, membrii directoratului își iau 50% din salariu, iar o parte dintre directori 80% raportat la venitul diminuat al unui membru de directorat. Eu nu pot să cred decât că au dat afară oameni din producție ca să facă economii la fondul de salarii pentru a-și lua șefii bonusuri, pentru că știu foarte bine, pentru că am fost în directorat și știu foarte bine că în viață sunt momente în care trebuie să facem sacrificii. Chiar dacă toți salariații companiei sunt afectați de anumite drepturi salariale și, aici, mă refer la șomajul tehnic, care ar reprezenta 75% pe câteva zile, trebuie să le facem, pentru că trebuie să fim solidari cu cei care trăiesc alături de noi. Din punctul meu de vedere, compania, în următoarele luni, va avea o cantitate mare, rezonabilă de energie în piață, pentru că urmează seceta, iar, pe lângă treaba aceasta, să zicem că nu se întâmplă ce zic eu, compania trebuie să se pregătească pentru iarnă. Este inadmisibil ca, pe fiecare an, CEO, iarna să intre nepregătit, în prima decadă a lunii ianuarie, să ai stocurile de cărbune aproape epuizate. Trebuie să ne învățăm că omul gospodar își face iarna car și vara sanie”, afirmă fostul membru al directoratului.
Cere ministrului Energiei să trimită corpul de control la CEO
Constantin Popescu cere ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să trimită Corpul de control la Complexul Energetic Oltenia. Fostul membru al directoratului solicită să fie verificat modul în care s-au făcut angajările. În plus, liberalul atrage atenția liderilor sindicali să le ia apărarea minerilor și energeticienilor care sunt nemulțumiți. “Cred că avem o datorie morală să ne întoarcem la principiile simple. A dispărut solidaritatea și umanitatea. Nu putem să nu ne gândim la acești oameni că au acasă copii, au acasă soții, rate și fiecare trebuie să trăiască. Sindicatele au dispărut, efectiv, din schema și sunt foarte supărat pe acest subiect. Nu este prima data când CEO când trece prin momente grele. Au fost momente în care, efectiv, toți salariații am trecut prin șomaj tehnic 10 zile prin rotație, astfel încât să rămânem toți la muncă. Acum, unde sunt acele principii și unde sunt acei lideri de sindicat? Și le atrag atenția public că, dacă nu vor ieși să le țină spatele și să apere pe acești salariați, va trebui să devenim noi, primarii care suntem aleși, cei mai înfocați lideri de sindicat, pentru că sub ochii noștri se stinge un județ și moare o companie, iar eu nu voi permite așa ceva. În primul rând, vom pune presiune pe mediul politic, pe toate culorile politice, pentru că urmează alegerile parlamentare și o să aibă nevoie și de noi și de votul oamenilor care, astăzi, stau în stradă. Dacă ne tratează cu spatele, îi vom trata pe toți cu spatele. Managementul companiei trebuie să ia decizia ca, în următoarele 3-4 zile, să le facă din nou contracte, să-i reintegreze în câmpul muncii, pentru că, din informațiile pe care le am, în timpul campaniei electorale, s-au făcut angajări. Și solicit pe această cale ministrului Energiei să trimită corpul de control al Ministerului Energiei să facă aceste verificări. Care a fost oportunitatea și necesitatea acestor angajări, dacă, la 2 săptămâni după campanie, 124 de oameni au rămas fără loc de muncă?”, a adăugat liberalul.