Politică

Fost secretar de stat, despre CE Oltenia: Până în 2030, trebuie menținute 5 grupuri în exploatare comercială

Constantin Ștefan, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că, până în 2030, ar trebui menținute 5 blocuri energetice pe lignit, care mai sunt funcționale în Complexul Energetic Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia va mai avea, din 2026, potrivit planului de restructurare a companiei, doar grupuri în rezervă de capacitate.

În acest moment, CEO are funcționale 5 blocuri energetice, dintre care 3 la Termocentrala Rovinari, 2 la Termocentrala Turceni și 1 la Termocentrala Ișalnița, care, de la 1 ianuarie 2024, a intrat în rezervă de capacitate, fiind pornit de câte ori este nevoie de Dispeceratul Energetic Național. Constantin Ștefan, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, afirmă că cele 5 grupuri pe cărbune funcționale de la CE Oltenia vor trebui menținute în conservare și pregătite pentru a putea fi repornite oricând, așa cum s-a procedat în Germania și Austria.

“Analiza nu am făcut-o eu, a fost făcută de către Transelectrica, prin studiu de adecvanță, la sfârșitul anului 2021, pe ceea ce s-a bazat planul de restructurare și iată că încă este real acel studiu de adecvanță al Transelectrica, ce spune clar că, până în 2030, trebuie menținute 5 grupuri în exploatare comercială la CEO. Legea decarbonării spune că ele se vor trece în conservare, pentru că, inițial, a fost emisă cu scoaterea din funcționare, adică din operare comercială. Dacă piața și contextul economic cer acest lucru, aceste grupuri energetice pot să funcționeze, adică, pur și simplu, le scoți din conservare și le treci în operare comercială. N-ar trebui ca un grup băgat în conservare să fie ca și închis, pentru că sunt documente și documentație tehnice clare cum trebuie făcută conservarea. Acum, dacă ea se face cum se face, nu mai este treaba ordonanței de urgență sau Legii decarbonizării. Ea trebuie făcută astfel încât, atunci când ai nevoie de un grup, să poți să-l pui în funcțiune imediat, cum a făcut Austria, Germania. Deci, conservare a fost și la ei și, când au avut nevoie de energie, în 2022, 2023, ei au scos din conservare acele capacități”, afirmă Constantin Ștefan.

 

Citește și:

Un comentariu

  1. Vă felicit domnule Ministru pentru profesionalismul de care dați dovadă în fiecare acțiune pe care o întreprindeți, inclusiv în intervențiile publice!
    Sunteți un om de bine care realmente s-a zbatut și continuă să se lupte pentru sectorul energetic!
    Felicitări!
    România are nevoie de Dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *