Dezvăluiri

Fost secretar de stat, despre viitorul CE Oltenia: Dacă se găsesc surse de completare, se va grăbi închiderea

Fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei, Ionel Manțog, spune că rolul Complexului Energetic Oltenia în Sistemul Energetic Național va depinde de volumul completării necesarului de energie din piață.


Ionel Manțog afirmă că CE Oltenia va mai avea viață atât timp cât va fi nevoie ca producătorul de energie pe cărbune să completeze necesarul de energie din piață, după nuclear, hidro și regenerabile. Compania energetică de la Târgu-Jiu se află pe un plan de restructurare potrivit căruia, în 2026, va mai funcționa cu doar două grupuri pe cărbune. “România are un consum de energie pe care și-l asigură din producția internă și din import. După cum știm, cantitatea importată a crescut semnificativ în ultimii ani. În funcție de conexiunile care se pot face această cantitate poate crește în continuare. În ceea ce privește rolul CEO în asigurarea acestui consum, el rămâne neschimbat, în sensul că piața va fi aprovizionată începând cu nuclearul, apoi cu hidro, din cauza prețului și flexibilității, apoi din sursele regenerabile, în principal vânt și solar și pentru completare va intra în acțiune și CEO. Rolul CEO, în viitor, va depinde de volumul completării. În măsura în care se vor găsi surse de completare anticipat, va grăbi închiderea, iar în măsura în care va exista un deficit din celelalte surse cu certitudine se vor găsi soluții de prelungire pe un termen destul de limitat a funcționării CEO. În ceea ce privește regândirea statutului CEO, a producției energiei de cărbune în cadrul UE, nu sunt semnale de schimbare a poziției anterioare. Astfel că programul de restructurare al CEO în principiu rămâne valabil cu abaterile rezultate din acoperirea cererii de consum despre care am vorbit”, afirmă Ionel Manțog.

“Nu vor exista consecințe dramatice în Gorj cum au fost în Valea Jiului”

Ionel Manțog este convins însă că județul Gorj nu va ajunge Valea Jiului 2 după închiderea companiei energetice de la Târgu-Jiu. „Spre deosebire de Valea Jiului, activitatea de restructurare a mineritului a început în 1997. Suntem la 26 de ani de la acel termen și până în 2027, când ar trebui închise cele mai importante capacități, practic, o să ajungem la 30 de ani. Efectul restructurării activității miniere și energetice s-a produs în bună parte. Nu vor exista consecințe atât de dramatice în Gorj în perioada următoare pe cât au fost în Valea Jiului în momentul în care s-a decis oprirea activității, pentru că în Valea Jiului a fost mult mai bruscă. Suferim deja anumite consecințe ale reducerii activității miniere și energetice. Ne va fi mai ușor, pentru că durerea s-a disipat oarecum în timp și vom suporta mai ușor închiderea”, a declarat fostul secretar de stat.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *