Ultima oră

Fostul episcop al Hușilor, acuzat de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev, ELIBERAT!

Fostul episcop al Hușilor Cornel Onilă, arestat, pentru 30 de zile, fiind acuzat de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său la seminarul teologic ortodox de la Huși, unde acesta era profesor, a fost eliberat joi.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, eliberarea din arest preventiv a fostului episcop de Huşi, Cornel Onilă, cercetat pentru agresiune sexuală şi viol, ambele în formă continuată. El a fost plasat sub control judiciar. De asemenea, instanţa a respins propunerea de arestare preventivă formulată de către procurori pe numele lui Jitaru Sebastian Cristi, fost călugăr Arhimandrit, cercetat în acelaşi dosar pentru viol, agresiune sexuală şi şantaj. El însă se află în penitenciar unde ispăşeşte o pedeapsă.

”Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Jitaru Sebastian Cristi şi Onilă Cornel împotriva încheierii nr.1/DLF din data de 22 mai 2020 a Curţii de Apel Iaşi, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori – Drepturi şi Libertăţi, pronunţată în dosarul nr.215/45/2020.
Desființează încheierea contestată şi rejudecând:
I. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Onilă Cornel.
II. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Jitaru Sebastian Cristi.
În baza art.227 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.202 alin.4 lit.b cu referire la art.2151 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 iunie 2020.
În baza art.215 alin.1 Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, în a cărui rază teritorială locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
În temeiul dispoziţiilor art.215 alin.2 lit. a și d Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte şi următoarele obligaţii:
– să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea organului judiciar;
– să nu se apropie de suspecţi, de inculpatul Onilă Cornel, martori ori experţi din prezenta cauză, inclusiv cei ce ar dobândi vreuna dintre aceste calităţi pe durata măsurii preventive şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
În baza dispoziţiilor art.215 alin.3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Dispune punerea în libertate de îndată a inculpaţilor arestaţi preventiv, după cum urmează:
•    Inculpatul Jitaru Sebastian Cristi – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.2/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi;
•    Inculpatul Onilă Cornel – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.1/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi,
dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză.
Copie de pe prezenta se comunică conform art.215 alin.5 Cod procedură penală.
Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 05 iunie 2020”.

Dosarul în acest caz a fost deschis după o anchetă jurnalistică.

Deși și-a pierdut funcția pe fondul scandalului de șantaj izbucnit în vara anului 2017, Cornel Onilă și-a păstrat  statutul de episcop retras, refugiindu-se la canon la Văratec, în județul Neamț, unde măicuțele erau datoare să i se adreseze conform demnității arhierești, cu preasfințite.

sursa.realitatea.net

 

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *