Ion Tomescu a fost trimis în judecată în 2021. Fostul preşedinte al Obştii Pociovaliştea a fost judecat, în ultimii trei ani, de Tribunalul Gorj pentru încasarea necuvenită de bani. Este vorba despre o sumă consistentă care a fost acordată de APIA în mod ilegal ca urmare a unor subvenții.
Tomescu ajunge însă să scape de o condamnare pe linie penală deoarece în cazul său a intervenit prescripția.
„În perioada 2007-2014, inculpatul ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false şi inexacte cu privire la îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafaţă de teren (gol alpin în Muntele Mereuţu) pe care nu o deţinea în realitate. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 3.159.879 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpatului”, au transmis procurorii DNA-Serviciul Teritorial Craiova, în momentul trimiterii în judecată.
Suma ce va fi restituită APIA însă se dublează în ce privește, latura civilă a faptelor pentru care Tomescu a fost trimis în judecată.
„Admite în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă şi obligă inculpatul, in solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata sumei de 695 784 lei la care se adaugă dobânda legală calculată de la data producerii prejudiciului şi până la achitarea efectivă a acestuia, conform O.U.G. nr.66/2011”, a stabilit, ieri, instanța de fond.
Tribunalul Gorj menține însă măsurile asiguratorii instituite prin ordonanța nr. 250/P/2016 din data din 04.05.2018, emise de DNA- Serviciul Teritorial Craiova, în vederea garantării plății daunelor anterior menționate, până la concurența valorii lor asupra bunurilor ce aparțin părții responsabile civilmente Obstea Pociovaliștea.
Ion Tomescu a fost judecat de Tribunalul Gorj pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Sentința de marți nu este definitivă.
Reamintim că fostul preşedinte de obşte a mai fost condamnat în trecut la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, într-un dosar asemănător, care fost cercetat tot de către DNA. Prejudiciul în acest dosar a fost de aproximativ cinci milioane de lei, după ce a împroprietărit Obştea Pociovaliştea, în mod ilegal, cu circa 500 de hectare de pădure. În 2008, fostul şef de obşte a fost eliberat condiţionat din penitenciar.