Polițiștii bat toate fronturile politicii
Într-o societate democratică, dreptul de a alege și de a fi ales reprezintă o piatră de temelie a procesului electoral și a participării civice. În România ultimilor ani, a serie de personaje care, într-o perioadă a carierei, au activat în structurile de anchetă sau cele de informații, au decis să intre în politică, după pensionare.
Fostul comisar șef de poliție Viorel Salvador Caragea, a condus Inspectoratul de Poliție Județean Gorj aproape șase ani, până în februarie 2015 și s-a pensionat doi ani mai târziu. În 2017 a candidat ca și independent la funcția de primar al municipiului Tg-Jiu, iar la ultimele alegeri locale a repetat figura din poziția de membru de partid.
Caragea s-a înscris, pentru prima oară, în Partidul Ecologist Român, iar ulterior a cochetat cu USR, însă nu a putut coabita cu liderii de la centru ai partidului decât o zi, iar recent s-a aflat în siajul organizației județene a AUR, dar a declarat că nu este membru, ci doar simpatizant al partidului.
Sorin Ungureanu, activist fervent al AUR, a fost, înainte de pensionare, subofițer de poliție la Tg-Cărbunești. În prezent, acesta deține funcția de secretar general al AUR Gorj.
Nicolae Ovidiu Morie, fost comisar șef de poliție, fost șef al Poliției Orașului Bumbești Jiu, a intrat în politică, după pensionare, și deține o funcție de conducere în structura județeană a PER Gorj.
Ion Fugaru, fost polițist la Tg-Cărbunești, a schimbat statutul cu cel de politician, după pensionare. Fugaru a deținut mai multe mandate de consilier local la Cărbunești și a făcut periplul partidelor, în cei câțiva ani buni de când face politică: de la PRM, la PDL și până la PPUSL și SOS.
Astăzi, nu se știe în ce partid activează acesta, pentru că în această perioadă, peisajul politic e extrem de volatil, iar activiștii își schimbă opțiunea de la o zi la alta.
Florea Preda (sau Florin Preda Dochinoiu, cum e mai cunoscut), fost comisar șef de poliție, ex-șef al Poliției Municipiului Motru, a candidat pentru funcția de primar al orașului minier, însă, în final, a câștigat un mandat de consilier local din partea USR, la alegerile din 2020, la scurt timp după ce s-a pensionat.
Deocamdată, acesta pare să fi rămas în partidul care l-a lansat în politică.
Tot la alegerile locale trecute și tot la Motru a candidat un alt polițist: Cristinel Globașu, din partea PPUSL, însă fără succes.
Relativ recent, GorjOnline a dezvăluit, în premieră, că fostul comisar șef de poliție, Liviu Chițiba, fost șef al DGA Gorj, a intrat în politică. Acesta vizează funcția de președinte al organizației Tismana a Partidului Alianța Creștin Democrată.
Alături de Chițiba, la conferința de lansare a formațiunii politice s-a aflat și fostul comisar șef Bebe Cumpănașu, care a activat în structura economică a IPJ Gorj. Ambii sunt pensionari.
Silviu Nicolae Popa, fost șef al Poliției Turceni, aflat la pensie de câțiva ani, e activist politic la PPUSL. Popa e lansat și business, fiind reprezentant al unei firma care aparține familiei unui fost senator de Gorj, care activează în zona de energie verde.
În trecut, imediat după pensionare, au intrat în politică ex-comisarul șef Ionuț Crăc, fostul șef al Serviciului Criminalistic din IPJ Gorj, care a candidat, fără succes, în 2016, pentru postul de primar al comunei Drăguțești, din partea PNL. Și fostul comisar șef Octavian Lupulescu, ex-şef al Departamentului pentru Intervenţie Rapidă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj a avut o carieră politică scurtă. Acesta a eșuat în alegerile din 2016 în încercarea de a ajunge primar al Municipiului Tg-Jiu.
Ofițerii de informații, spre PSD
Organizația județeană Gorj a PSD a atras ca un magnet ofițerii care au activat în structura de protecție internă a MAI, indiferent că s-a numit ”0215”, adică ”Doi ș’un sfert”, sau ”0962” (DGIPI/SIPI).
Sorin Trotea, comisar șef de poliție, fost șef al DIPI Gorj s-a afișat, relativ recent, în sediul PSD, la o întrunire politică a partidului.
Fostul comisar șef de poliție Romeo Simionescu, ex-șef al SIPI Gorj, în perioada 2011-2016, pensionat la vârsta de 42 de ani, a deținut funcția de secretar executiv al PSD Tg-Jiu. Din iulie 2022 este secretar de stat în cadrul MAI tot cu susținerea PSD.
Ultima achiziție a social-democraților din rândul ofițerilor de informații este Longin Pătrașcu. Acesta a fost jandarm, apoi polițist la Poliția Bumbești-Jiu, iar ulterior la ”0962” pe informații clasificate, iar apoi, în cadrul acestei structuri i-a lucrat informativ pe polițiști. De la începutul acestui an, Longin Pătrașcu este consilier, cu sprijin PSD, la cabinetul subsecretarului de stat din Ministerul Dezvoltării, Dragoș Drăghescu.
Ion Tudor, fost ofițer SRI la divizia ”Filaj”, a intrat de mulți ani în politică. Mai întâi la Partidul Socialist, iar apoi la PSD, partid care l-a susținut în mai multe funcții publice, de la șef al Poliției Locale Tg-Jiu și până la Comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu sau șef al Secției de Drumuri Naționale Tg-Jiu din carul CNADNR. În 2022, Tudor a fost numit prim-vicepreședinte la APP, sau partidul lui Dragnea, iar zilele trecute, potrivit presei locale, ar fi fost desemnat de senatoarea Diana Șoșoacă, la conducerea organizației Gorj a SOS.
Magistrați în politică
Fostul judecător Ion Stănulescu, ex-președinte al Secției Contencios Administrativ de la Tribunalul Gorj, a candidat, în 2019, nu la mult timp după ce s-a pensionat, pe listele Pro România, la alegerile europarlamentare.
Ulterior, fostul magistrat și-a declarat intenția de a intra în competiția pentru postul de primar al comunei sale natale, Samarinești, însă candidatura nu s-a mai concretizat.
Carmen Vlăduleanu (Părpăneață), fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, a apărut, recent, în presa locală ca făcând parte dintre activiștii AUR. Fosta procuroare a fost prezentă la un miting electoral al partidului și, în urmă cu câteva zile, la câteva acțiuni ale AUR la Bâlteni.
Intamplator sau nu, toti sunt pensionari la varste de ordinul 50, au niste pensii medii (speciale) cu mult mai mari decat pensia medie pe contributivitate din minerit si energie, si ….se plictisesc. Fenomenul este national si asta e o mare problema. Sa fim atenti cand punem stampila de vot.