Dezvăluiri

Gaura incompetenței la Transloc: societatea Consiliului Local Tg-Jiu are o pierdere de peste 1,5 milioane de lei. Paraschiv a angajat cheltuieli ilegale cu servicii de avocatură!

Consiliul Local al Municipiului Tg-Jiu, acționarul unic al societății de transport public Tansloc SA, acceptă ca directorul general al acesteia, Mihai Paraschiv, să fluture un profit nereal pentru exercițiul financiar precent! De fapt, societatea a înregistrat o pierdere de peste 1,5 milioane de lei, dacă din veniturile acesteia se scădeau compensațiile obținute nelegal de la bugetul local al orașului, potrivit constatărilor și măsurilor instituite de inspectorii fiscali ai ANAF. Paraschiv a contestat, fără succes, acele măsuri și a pierdut procesele, așa că banii trebuie să se reîntoarcă în bugetul local. Directorul general al Transloc SA a angajat chetuieli ilegale , fără a avea girul consilierilor locali, prin contractarea unor servicii juridice externe, cu toate că societatea are doi juriști, unul angajat al acesteia, iar un altul detașat.

Profit fictiv

Potrivit relatărilor presei locale și datelor oficiale afișate de Ministerul Finanțelor, societatea de transport public Transloc SA a avut, pentru activitatea din 2021, un profit brut de 541.000 de lei.

Conform mențiunilor din raportul de audit extern, finalizat luna trecută, un document care analizează situația financiară ale societății pe anul trecut, profitul este unul fictiv.

Concret, compensația în sumă de 2.072.513 de lei, solicitată și încasată necuvenit de la Primăria Municipiului Tg-Jiu, conform unui raport de inspecție economico-financiară al Agenției Finanțelor Publice Gorj, nu a fost înregistrată în cursul exercițiului financiar 2021. Ba mai mult, Transloc SA a pierdut acțiunea pe care a formulat-o, în justiție, împotriva măsurii instituită de inspectorii fiscali de a restitui întreaga sumă la bugetul local.

Auditorii menționează în raportul de audit că, creanța nu a fost reflectată în situațiile financiare întocmite la 31.12.2021, aceasta a fost contestată în calea administrativă de atac, contestația fiind înregistrată la DGRFP Craiova, la data de 3 februarie a.c., nesoluționată la momentul finalizării raportului de audit.

Nici suma accesorie aferentă acesteia, reprezentând majorări și penalități, în cuantum de 147.504 lei, nu a fost scoasă din situațiile financiare ale societății de transport public, în condițiile în care aceasta, considerată prejudiciu, trebuie plătită la bugetul local al municipiului Tg-Jiu, iar ulterior, conform măsurii impuse de către inspectorii fiscali ai AFP Gorj, să fie identificate persoanele responsabile și să fie recuperați banii de la acestea, după ce sumele sunt actualizate la zi.

 

Judecătorii Curții de Apel Craiova au respins, pe 25 mai a.c., ca neîntemeiată, suspendarea executării dispozițiilor inspectorilor fiscali cu privire la compensația de peste 2 milioane de lei încasată necuvenit, iar acest fapt trebuia să se regăsească în situația contabilă a societății ca și provizion, adică o măsură de siguranță în vederea asigurării existenței unor informații reale în situațiile financiare.

În acest caz, societatea Consiliului Local Tg-Jiu ar fi înregistrat o pierdere semnificativă de 1.531.270 de lei.

Ca să acopere gaura incompetenței și să-și salveze scaunul de director, Mihai Paraschiv încearcă unele jonglerii, în sensul în care să argumenteze o nouă majorare a costului pe kilometru care ar determina, implicit, o creștere a prețului biletului de călătorie. Pentru acest lucru trebuie adoptată o hotărâre de către consilierii locali, însă aceștia nu-și mai asumă încă o majorare a prețului pe bilet, după cea de la începutul acestui an, când costul unei călătorii a crescut, în Tg-Jiu, de la 2 la 3 lei.

Oricum, municipalitatea se pare că a acceptat o reeșalonare a plății celor 2 milioane de lei, încasați necuvenit, pe care Transloc SA trebuia să-i vireze integral la bugetul local.

Servicii de asistență juridică contractate ilegal!

Pentru reprezentarea în instanță împotriva dispozițiilor și măsurilor instituite de inspectorii fiscali ai ANAF, Mihai Paraschiv a angajat servicii externe de avocatură, deși societatea putea fi reprezentată de juriștii săi, unul fiind angajatul acesteia, iar altul detașat la Transloc.

Cu toate că încearcă să se acopere cu două hotărâri ale Adunării Generale a Acționarilor, din 17 ianuarie și 21 ianuarie a.c., prin care reprezentanții acționarului, mai exact, consilierii locali PNL George Emilian David și Ion Slivilescu l-au împuternicit pe Paraschiv să încheie contracte de asistență juridică specializată, acest lucru trebuia aprobat de Consiliul Local Tg-Jiu, așa cum prevede Art. I, alin.3, lit. b) din OUG nr.26/2012, astfel că angajarea de cheltuieli pentru plata serviciilor de avocatură este ilegală.

Fiind conștient de acest fapt, Mihai Paraschiv a refuzat să răspundă unei solicitări adresată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, iar situația va fi tranșată la Tribunalul Gorj.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *