Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi a indemnizaţiilor pentru participarea la misiuni, exerciţii şi aplicaţii militare.
Este vorba de ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor drepturi specifice personalului Ministerului Apărării Naţionale şi a unor cheltuieli determinate de pregătirea şi executarea unor misiuni în afara teritoriului naţional.
„Prin această ordonanţă se acordă o majorare salarială de până la 30% din solda de funcţie sau salariul de funcţie sau salariul de bază, pentru personalul din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Totodată, se reglementează dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizaţiei de delegare – detaşare pentru personalul din instituţiile de apărare ordine publică şi securitate naţională, care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare şi aplicaţii în tabere sau un poligoane, cu participare internaţională sau misiuni pe teritoriul României cu durată mai mare de 48 de ore şi la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care au locul permanent de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Se creează şi cadrul legal unic pentru salarizarea personalului pe perioada cursurilor de formare şi de perfecţionare, pentru personalul care urmează cursuri de carieră şi nivel, cât şi pentru cei care urmează cursuri de zi în cadrul instituţiilor de învăţământ superior.
Cei care lucrează în Armata Română pot câștiga salarii de mii de lei dar și de mii de euro.
Ministerul Apărării Naționale a inițiat o campanie de recrutare masivă.
Lansată inițial în februarie, campania de recrutare a Armatei Române a fost prelungită, atrăgând în final aproximativ 6.000 de candidaturi pentru cele 5.093 de poziții disponibile.
Potrivit cerințelor MApN, candidații trebuie să fie cetățeni români, să aibă un cazier juridic curat și să nu fie afiliați politic sau la organizații incompatibile cu profesia militară.
Alte criterii includ vârsta între 18 și 45 de ani, cel puțin doi ani de liceu absolvit și deținerea unui permis de conducere valabil.