Un șemen anunțat
Avirom Plus SRL a depus, pe 18 mai a.c., la Primăria Dănești, documentația pentru elaborarea Planului Urbanistiz Zonal, în vederea construirii construirii unei platforme betonate pentru depozitarea gunoiului de pasăre, și împrejmuirea terenului de peste 5.700 mp, în condițiile în care, în luna decembrie a anului trecut, obținuse deja certificat de urbanism.
Anunțul includea și o dezbatere publică, pentru data de 5 iunie, iar cetățenii aveau posibilitatea să-și exprime opiniile cu privire la intenția Avirom.
În timpul campaniei electorale, candidatul ProRomânia, Mădălin Paliță, a fost împotriva edificării platformei și a depozitării gunoiului de la fermele de creșterea puilor în satul Văcarea, conștient fiind de disconfortul pe care-l creează, oamenilor din zonă, mirosul insuportabil degajat de dejecțiile aruncate pe un câmp din comună și cel care ajunge în satele de la Dănești, de la fermele Avirom.
Peste 90 de cetățeni strânseseră semnături, la acel moment, prin care-și exprimau dezacordul în legătură cu amplasarea gropii de gunoi în comuna în care locuiesc și i-au înaintat lui Paliță o petiție, în acest sens.
”Această așa zisă platformă va fi o sursă de poluare cu amoniac și hidrogen sulfurat. Din cauza gunoiului depozitat, apa din fântâni din satele învecinate va fi poluată. În această zonă nu vor mai putea să se construiască case și nu ne vom mai putea dezvolta. De asemenea, să aveți în vedere că satul Botorogi este afectat de disconfortul provocat de mirosul de la ferma avicolă, iar oamenii suferă de diferite tipuri de alergii, dermatite, dovedite de locuitorii din zonă cu certificate medicale”, se arăta în memoriul oamenilor.
La o lună și jumătate după alegeri, pe 11 noiembrie, primarul ales, Mădălin Paliță, a convocat o ședință a Consiliului Local Dănești, iar printre proiectele inițiate de el, pentru care a întocmit și un referat, se regăsea și cel pentru ”aprobarea documentației de urbanism – Plan Urbanistic Zonal – introducere teren în intravilan, în vederea construirii platformei betonate (depozitare gunoi pasăre) și împrejmuire teren”.
Paliță, lovit de amnezie!
În ședința de consiliu din data de 17 noiembrie, 11 din cei 13 consilieri prezenți au votat trecerea terenului din extravilan în intravilan, și elaborarea documentației pentru PUZ, pentru ca Avirom Plus să poată să construiască groapa de gunoi.
În zadar au strâns cetățenii, disperați de situație, peste 330 de semnături și cer ”să se stopeze toate aceste ilegalități, cu încetarea definitivă a deversării deșeurilor de orice fel, generatoare de poluare, iar societatea să fie obligată la refacerea ecosistemului”.
Oamenii sunt dezamăgiți de actualul primar pe care l-au ales recent și se consideră păcăliți, pentru că, inițial, Mădălin Paliță dar și consilierul local liberal, Laurențiu Liescu, le spuseseră ca se construi o hală care va fi acoperită, iar din gunoi se va face compost și se vor crea în jur de 20 de locuri de muncă.
Despre Laurențiu Liescu, oamenii spun că a fost și este persoana de legătură între Avirom și conducerea primăriei, fiind angajat al societății și consilier local liberal.
”Liescu m-a sunat disperat că își pierde serviciul daca eu nu votez pentru puz ? I-am spus ca eu nu susțin așa ceva ! Care a fost dialogul dintre noi doi când te-am așteptat în fața primăriei ?… ca deh.. eu nu am prins ședința ! .. Ce hotărâre luarăți cu groapa ? Ai zis …Votară în unanimitate ! Pai , și ai tai acceptă ?! Și ai zis ..Da ! Ți -am spus că oamenii nu ‘s de acord cu groapa , au adunat semnături, iar tu ai zis ca ești imparțial , consilierii hotărăsc”, a scris un consilier local care afirmă cu nu a fost convocat la ședința de pe 17 noiembrie”, a scris consilierul local Leonid Brehui pe o pagină de socializare.
Oamenii sunt disperați …
… și intenționează să protesteze în fața Primăriei Dănești și în Tg-Jiu, în fața Prefecturii Gorj. Doleanțele acestora au fost cuprinse și într-o petiție on-line.
”S-a ajuns în situația în care dacă vreau să-mi construiesc un WC, nu mai vorbesc de o casă, trebuie aviz de la Avirom Plus, adică nu de la o instituție, ci de la un SRL!?”, spun cetățenii de la Dănești pe o pagină de socializare.
Despre această situație a fost informat și prefectul județului Gorj, Cosmin Pistol, care poate ataca în instanță hotărârea Consiliului Local Dănești
” De aproape 2 ani, (…) cetăţenii comunei din apropiere sunt terorizaţi de cantităţile enorme de deşeuri organice, de natura solidă şi lichidă, cu conţinut de diverse substanţe folosite în procesul de fabricare şi prelucrare, deşeuri din amestecuri de materiale, inclusiv de construcţii, provenite de la această societate care găseşte să le descarce pe orice teren de pe raza comunei, în zone forestiere, pe terenuri în pantă, în apropiere de râuri şi fântâni, sau oriunde nu pot fi desconspirati. De un an de zile apa din fântâni nu mai este potabila , având un conţinut ridicat de azotaţi şi nitraţi ( peste dublul maxim admis) fiind depistate la analize şi afectări bacteriologice. Cetăţenii sunt furioşi dar nu zic nimic pentru că o mare parte dintre localnici sunt angajaţi la această societate şi sunt ameninţaţi că vor fi daţi afară.
Doar în câteva cazuri a venit Garda de mediu , a văzut, a amendat şi atât. Societatea deversează în continuare . Directorii societăţii ameninţa în stânga şi-n dreapta cetăţenii revoltaţi de situaţie şi mai ales pe cei care au curaj şi sesizează autorităţile.
Din punct de vedere legal, aceasta fermă nici nu ar trebui să existe pentru că planul de urbanism a suferit modificări majore în ultimii ani, şi locuinţele s-au extins destul de mult, astfel ca cea mai apropiată casa de ferma se afla aprox. la 200 m, iar legea impune minim 1 km. Cei care şi-au construit case în ultimul an şi ceva ,au fost obligaţi de autorităţile locale să semneze cum că sunt de acord cu mirosurile şi accepta prezenţa gunoaielor. (…) De anul trecut este invazie de şoareci şi de şobolani care fac prăpăd prin gospodarii. În ideea de a scăpa de ei, au murit accidental şi animalele proprietarilor”, se precizează în petiție.