Copilăria este etapa vieții noastre în care învățarea se îmbină cu joaca. Tocmai de aceea, jocul are un rol esențial în dezvoltarea copiilor și le oferă oportunități valoroase de a învăța într-un mod plăcut și interactiv. Opțiunile de jucării sunt foarte multe și variate dar poate cea mai populară opțiune de joc și distractiv, și educativ este lego.
În acest articol vom explora câteva lecții esențiale pe care le poate învăța copilul tău atunci când se joacă cu lego.
- Creativitatea și imaginația
Jocurile creative, cum ar fi desenul, pictura sau construcțiile, îi încurajează pe copii să-și folosească imaginația și să-și dezvolte creativitatea. Prin jocurile care îi permit copilului să-și creeze propriile lor universuri și să-și exprime ideile, el învață să gândească în mod liber și să exploreze noi posibilități.
- Colaborare
Lego este un joc care poate fi jucat și cu prietenii sau cu colegii de școală, nu doar individual. Și frumusețea lui atunci când este împărțit vine din faptul că cei mici învață să-și împartă ideile, să asculte și să respecte opinia celorlalți, să rezolve probleme împreună și să-și dezvolte abilitățile de lider și dar și de angajat.
- Răbdare
Ca să construiești ceva precum un joc lego, e nevoie să ai puțină răbdare, nu e ceva ce faci în câteva minute. Și dacă îi oferi copilului tău un joc care să îi dezvolte această calitate, îl încurajezi, de fapt să nu renunțe ușor, să lupte să își depășească limitele dar și cum să gestioneze eșecul atunci când nu le iese. Sau cum să se gândească la soluții noi. Aceste calități vor fi extraordinar de valoroase în viața lui de adult și este minunat că i le poți facilita cu un simplu joc.
- Reguli și respect
În cazul în care alegi un lego care să aibă o formă finală, precum un lego mario, de exemplu, îți vei ajuta copilul să înțeleagă și să respecte valoarea pe care o au regulile în viața noastră și îl vor învăța că atunci când le respectă este mai ușor să îți atingi anumite obiective. Iar dacă se joacă alături de un coleg sau un prieten, va învăța și ce înseamnă respectul într-o echipă, unde fiecare trebuie să ne respectăm rolul ca să reușim.
- Explorarea
Copiii sunt curioși atunci când sunt mici dar dacă această calitate nu este cultivată și hrănită, este destul de ușor să o pierdem pe măsură ce creștem. Prin acest joc, ei își pot extinde cunoștințele și pot învăța despre natură, animale, știință și multe alte domenii.
- Emoțiile
Cel mai greu pentru un copil este să își înțeleagă și să își gestioneze emoțiile. Și, să fim sinceri, avem momente când abia dacă noi adulții reușim să facem acest lucru. Lego ajută din acest punct de vedere copiii. Pentru că îi trece printr-o serie de emoții, într-un context în care ei sunt în siguranță, pentru că se joacă, și atunci e mai ușor să le simtă fără să se sperie de ele. De exemplu frustrarea că nu iese jocul. O emoție inconfortabilă, dar mai ușor de simțit în cadrul jocului. Important e să fii și tu cât mai atent la asta și să îl ajuți mai ușor să treacă print absolut tot ce simte.
La final, avem o lecție pe care o poți învăța și tu, ca părinte, pe lângă cele pe care le-am adunat aici cu referire la copilul tău. E bine să înțelegi cât mai devreme că tu ești jucăria lui preferată indiferent de lucrurile frumoase pe care i le cumperi sau de ce jucării îi pui la dispoziție. Așa că, mai presus de atenția pe care o acorzi atunci când alegi jocuri pentru cel mic ar trebui să fie și atenția ta pentru el. I-ați pauze din viața ta complicată de adult și joacă-te cu el, urmărește-i emoțiile, evoluția de la joc la joc dar și felul în care el crește și se educă. Suntem siguri că amândoi veți avea câte ceva de învățat din asta.