Chiar dacă la finele anilor ’70, la momentul morții lui Chaplin, steaua lui se estompa, marele cineast era încă foarte cunoscut, motiv pentru care a intrat în colimatorul hoților de morminte.
Charlie Chaplin a murit în ziua de Crăciun
După un lung declin al sănătății, Charlie Chaplin a murit la domiciliul său din Elveția, la primele ore ale zilei de 25 decembrie 1977, în urma unui atac cerebral suferit în somn. Avea 88 de ani.
Așa cum ceruse, a fost înmormântat în cimitirul Corsier-sur-Vevey. În urma lui au rămas cea de-a patra soție, Oona Chaplin, și cei opt copii ai lor. Cu toți au fost îngroziți când au aflat că trupul lui „Papa Charlie” fusese furat chiar de sub nasul lor, potrivit Smithsonian.
Chaplin a avut doar trei luni de „odihnă”
La 2 martie 1978, doi șomeri, Roman Wardas și Gantcho Ganev, au deshumat pe ascuns cadavrul lui Chaplin, pe care sperau că familia îl va răscumpăra în schimbul unei sume importante.
Însă, înainte ca tâlharii să-și poată expune revendicările, polițiștii le-au dat vestea văduvei și copiilor lui Chaplin. Fiul cineastului, Eugene, avea să își amintească, într-un interviu pentru presa din Anglia, circumstanțele în care a fost anunțat despre teribilul eveniment:
„Am primit un telefon de la poliție, care ne-a spus: Cineva a deschis mormântul. Sicriul a dispărut. A fost ceva oribil – în special în Elveția, unde totul este atât de liniștit”.
Tâlharii voiau să se îmbogățească pe seama cadavrului
Dornici de îmbogățire, șomerii Wardas și Ganev au sunat-o pe văduva lui Chaplin și s-au oferit să-i trimită trupul pentru o sumă uriașă: 600.000 de dolari.
Femeia a refuzat, dar asta nu i-a descurajat pe tâlharii cu spirit de inițiativă. În timp ce Wardas și Ganev își refăceau calculele, polițiștii au pus sub ascultare telefonul văduvei lui Charlie Chaplin și au început să supravegheze și cele 200 cabine telefonice din zonă.
Ulterior, Oona Chaplin avea să afirme că, dacă ar fi fost în viață, Charlie Chaplin ar fi catalogat întreaga situație drept „ridicolă”.
Profanatorii ridică ștacheta
În scurt timp, Wardas și Ganev au revenit cu o nouă revendicare, de data aceasta și mai umflată, formulând amenințări cu violența împotriva copiilor mai mici ai lui Chaplin, în cazul în care nu ar fi primit suma de 600.000 de dolari.
Oricât de înfricoșătoare părea „oferta”, Oona Chaplin a refuzat din nou să dea curs pretențiilor. Din fericire, nu a mai avut ocazia să afle dacă hoții erau serioși cu privire la ducerea la îndeplinire a amenințărilor.
Au fost arestați în scurt timp, iar apoi le-au dezvăluit polițiștilor locul unde ascunseseră trupul lui Carlie Chaplin, la mai puțin de doi kilometri distanță de casa lui Oona.
În urma arestării lor, Wardas și Ganev au fost condamnați pentru tâlhărie și tentativă de înșelăciune, dar Wardas a fost lovit mai tare de justiție.
Judecătorii au considerat că el a fost cel care a pus la punct planul, după ce a citit într-un ziar italian despre un complot similar. În calitate de „coordonator” al operațiunii, a fost condamnat la patru ani și jumătate de muncă silnică, în timp ce Ganev a fost condamnat la o pedeapsă de 18 luni de închisoare, cu suspendare.
După condamnarea lor, soția lui Ganev i-a scris văduvei lui Chaplin și i-a prezentat scuze pentru cele întâmplate, dar Oona a răspuns sec:
„Nu am nimic în special împotriva ta și toate sunt iertate”.
După ce trupul lui Charlie Chaplin a fost reînhumat, totul a revenit la normal, deși cu unele măsuri suplimentare de securitate. De data aceasta, sicriul a fost acoperit cu beton.