Editorial

Încă 4 ani cu 166 de parlamentari plătiți degeaba

Luptă dură pentru cele 466 de posturi de parlamentar de România. Și poate că sunt cele mai râvnite locuri de muncă de la stat în momentul de față. Din păcate, nu toată lumea are acces la posturile de senator sau deputat. Acest lucru intră aproape în mod exclusiv în apanajul partidelor politice. Foarte rar s-a văzut un candidat independent în Parlamentul României. Este un număr uriaș de voturi care trebuie să fie obținute în urma scrutinului. Sunt câteva elemente legate de alegerile parlamentare din acest an. În primul rând că vom avea încă un scrutin pentru un număr ridicat de posturi de senator și de deputat. Din cele 466 de posturi de parlamentar de România, 136 sunt de senator și 330 de deputați. Așadar încă patru ani pe plus pentru 166 de aleși care în mod normal ar fi trebuit să se ocupe cu altceva și nu să încaseze salariu și indemnizație de stat și buget pentru cabinet și alte cheltuieli. Ne aducem aminte de faptul că în România a fost organizat la un moment dat un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Referendumul a fost un succes și participanții au decis că este nevoie de restructurarea amplă a parlamentului, în sensul reducerii numărului de parlamentari la 300 de inși. În momentul de față sunt 466, dar am avut și 588 la un moment dat.

În mod normal, un referendum ar trebui să fie pus în practică, mai ales dacă a fost organizat prin respectarea condițiilor legale. Este însă destul de probabil ca și acel referendum să fi fost o parte a unui război al lui Traian Băsescu și parlamentul din perioada respectivă. De altfel, să nu uităm și de suspendarea președintelui. Pare că reducerea numărului de parlamentari a fost doar elementul unui război și nimic mai mult și a fost tratat ca atare. Adică parte a unei epoci apuse. Dar el ar trebui să fie pus în practică, având în vedere că a fost organizat legal. Dar partidelor le vine foarte greu să renunțe la posturile pentru membri de partid. Sunt posturi foarte bune, bine plătite, cu foarte multe facilități și mai ales cu imunitate, atât de căutată de unii politicieni sau de unii oameni de afaceri care au probleme cu legea și caută protecție prin intermediul unui partid politic. Și se pare că este nevoie de foarte multe locuri pentru că sunt mulți care caută imunitatea parlamentară. În ultimii ani parcă partidele parlamentare parcă au ridicat mult mai repede imunitatea parlamentară și au dat undă verde anchetelor politice. Dar un post de parlamentar este bun și pentru un cetățean cu sau fără carieră care vrea să se bucure de un salariu bun și de alte beneficii de care nu are parte omul de rând.

Prin urmare este foarte greu de ajuns la un parlament mai suplu, cu un număr mai mic de parlamentari. Toate partidele și toți politicienii clamează că sunt prea mulți aleși și nu doar parlamentari, ci și aleși locali. Adică avem nevoie să ajungem la 300 de senatori și deputați, dar este nevoie să reducem și numărul de primării de la 3.228 la măcar 2.000. Acest lucru ar presupune o reformă administrativă substanțială, dat fiind faptul că s-ar reduce, teoretic, și numărul de consilieri locali și județeni. După cum se știe, alegerile locale au avut loc și continuăm tot cu 3.228 de primari în România, pentru încă 4 ani. Așadar, s-a ratat reforma administrației publice locale. Poate data viitoare, peste încă 4 ani. Dar poate data viitoare vom avea înfăptuită și reducerea numărului de parlamentari. Sunt patru ani în care este obligatorie reforma statului din acest punct de vedere, al Legislativului. Fie și pentru că reprezentativitatea s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, cu toate că politicienii, cu sprijinul Institutului Național de Statistică și al AEP au reușit să mențină un anumit număr de locuitori care nu mai are legătură cu o realitate cruntă, aceea a reducerii drastice a populației. Populația României se va reduce destul de mult în următorii ani, ajungând ca în 2050 să scadă până la 15,5 milioane de persoane (-29%), conform statisticilor. Conform statisticilor, SUA au 345 de milioane de locuitori și 535 de parlamentari.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori(după ultimul Recensământ), există un parlamentar la fiecare 40.000 de români. Dacă ar fi să se respecte legea, ar trebui să avem 260 de deputați și 113 senatori, adică un total de 373, în loc de 466 în prezent, cu 93 mai puțin. Dacă ar trebui să se respecte referendumul, ar trebui să avem 300 de parlamentari, cu 166 mai puțin decât în prezent.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *