Ultima oră

Încă o taxă pentru români de la 1 noiembrie pe factura de curent

Statul va introduce încă o taxă pentru români de la 1 noiembrie, taxă care se va regăsi pe factura de curent. Asociația Furnizorilor de Energie explică faptul că acest lucru este menit pentru a contribui la creșterea energiei verzi în România.

Specialiștii din economie au spus în repetate rânduri că începând cu anul 2025 statul român o să crească taxele. Vorbim despre o creștere de 2-3%, iar acest lucru înseamnă automat o scumpire a produselor alimentare. În ultimii ani produsele alimentare s-au scumpit enorm, la fel ca și energia electrică sau termică. Sunt statistici care arată, de exemplu, că prețul untului a crescut cu 44%.

Încă o taxă pentru români de la 1 noiembrie pe factura de curent
Asociația Furnizorilor de Energie din România atrage atenția că, în facturile de energie electrică pentru consumul din octombrie 2024, va apărea o nouă contribuție, destinată contractelor pentru diferență (CfD). Începând cu 1 noiembrie, consumatorii români vor observa această taxă inclusă pe factura de curent, parte a unui mecanism de susținere a producției de energie cu emisii reduse de carbon, conform Hotărârii de Guvern nr. 318/2024.

Implementarea contribuției CfD are la bază Ordinul ANRE nr. 51/2024, care definește metodologia pentru calculul și colectarea contribuției, și Ordinul ANRE nr. 66/2024, care stabilește valoarea acesteia la 0,000128 lei pe kilowatt-oră, fără TVA, conform precizărilor Asociației.

Președintele Asociației, Laurențiu Urluescu, menționează că această contribuție devine a opta componentă pe care furnizorul trebuie să o colecteze, ceea ce, în opinia sa, expune furnizorii unor riscuri și costuri adiționale. Decizia de introducere a contribuției CfD, adoptată printr-o hotărâre de guvern în luna aprilie, face parte dintr-o inițiativă de susținere a investițiilor în producția de energie regenerabilă. ANRE estimează că această schemă va contribui la o creștere semnificativă a capacității de producție a energiei verzi în România, fapt ce ar putea ajuta la reducerea prețurilor în sectorul angro de energie.

Facturi duble la energie electrică din 31 martie 2025
Liberalizarea pieței de energie electrică din România se apropie, iar în mai puțin de șapte luni, plafonarea prețurilor ar urma să fie eliminată. Într-un context de creștere a prețurilor, acest lucru va pune presiune asupra consumatorilor și furnizorilor, iar pentru unii consumatori facturile ar putea crește semnificativ.

În prezent, plafoanele sunt stabilite la 0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh lunar, 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 și 250 kWh și 1,3 lei/kWh pentru noncasnici și pentru consumatorii casnici cu peste 300 kWh. Prețul final pentru consumatori va fi cel mai mic dintre prețul plafonat, prețul contractual și cel calculat conform OUG nr. 27/2022, care include o marjă de furnizare.

Furnizorii au atras atenția că actualele plafoane sunt sub nivelul pieței și că tariful de 0,68 lei/kWh nu acoperă costurile reale pe termen lung, având în vedere taxele pe care le suportă.

România importă frecvent energia electrică la cele mai ridicate prețuri din Europa. De exemplu, pe 15 iulie 2024, prețul energiei importate pe piața spot a ajuns la 207 euro/MWh, de patru ori mai mult decât prețul din Franța și de zece ori mai mult decât în Norvegia. Așadar, românii vor plăti mai mult la factura de curent de la 1 noiembrie pentru că intră în vigoare o altă taxă.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *