Dezvăluiri

Închiderea mineritului. Lider: O să asistăm la cea mai mare rușine!

Liderul sindical de la Cariera Roșia, Mircea Gherendi, consideră că este o mare rușine pentru România închiderea de capacități de siguranță națională fără absolut niciun motiv.

Complexul Energetic Oltenia își va închide carierele și grupurile pe cărbune, în următorii doi ani, din 2026 urmând să aibă doar capacități rezervate, potrivit planului de restructurare revizuit al companiei. În opinia liderului sindical de la Cariera Roșia, Mircea Gherendi este o păcăleală pentru România renunțarea la energia pe cărbune. Sindicalistul consideră că vom asista la “cea mai mare rușine”: închiderea capacităților de siguranță națională fără motiv.

“O să asistăm la cea mai mare rușine istorică, o țară europeană, membră UE, își închide capacitățile energetice de siguranță națională fără absolut niciun motiv. Dacă noi plecăm după o fentă, că ne-au spus ăia de la Uniunea Europeană că să închidem centralele pe cărbune, atunci o să ne păcălim singuri. Chiar am postat pe pagina mea de socializare un reportaj din presa națională care sublinia că Uniunea Europeană ne-a atras foarte serios atenția că acele SMR-uri, acele reactoare mici de mică capacitate sunt absolut inutilizabile, adică cei care le-au produs, au declarat asta public și România cheltuie 9,5 miliarde de euro absolut aiurea. Deci, această firmă care a produs acele SMR-uri a declarat public că le scot din producția Statelor Unite și n-au spus nimic despre noi. Nu au spus, pentru că deja noi am dat banii. De banii aceștia ce nu făceam în compania asta? Cu 9 miliarde cumpăram utilaje noi. Păi, dacă Germania redeschide 20 de termocentrale pe bază de cărbune, noi de ce le închidem? Întrebarea e firească și de bun simț”, afirmă Mircea Gherendi.

”Dacă mai dăm afară oameni din producție, nu o să putem funcționa”

Mircea Gherendi atrage atenția că CE Oltenia nu va mai putea funcționa, dacă vor mai fi dați oameni afară din producție. Liderul sindical speră ca administrația companiei energetice “să nu se agațe orbește” de programul de restructurare care prevede inclusiv reducerea drastică a numărului de personal.

„Orice program de restructurare înseamnă că o structură trebuie să fie reorganizată, restructurată. Asta nu înseamnă neapărat că acele disponibilizări asumate trebuie să se și întâmple și noi trebuie să ne ancorăm exact la necesitățile companiei. Dacă este nevoie ca această companie să nu reducă numărul de salariați din producție, pentru a asigura siguranța energetică națională, nu are rost să ne agățăm orbește de un program care ne face rău și foarte rău nouă înșine, pentru că asta facem. Noi, dacă din angajații pe care îi avem, acum, mai dăm afară din producție, nu o să putem funcționa. Este ca și cum am avea un parc auto, dar n-am avea șoferi, mașinile alea n-ar merge singure. Așa e și aici. Nu există, este rețeta sigură a eșecului, de a da afară oameni din producție. Rețetă verificată și super verificată în toate țările”, a conchis sindicalistul.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *