Ultima oră

Incidente la secțiile de votare din Gorj: fraudă la vot – vot fără drept, coruperea alegătorilor, lovire sau alte violențe și amenințare – între candidați

Centrul de Comunicare Județean Gorj vă informează că de la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

De la începutul procesului de vot au fost întocmite dosare penale pentru unsprezece posibile infracțiuni (fraudă la vot, complicitate la fradudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, împiedicarea exercitării drepturilor electorale și abuz în serviciu, tentativă la infracțiunea de vot multiplu, fraudă la vot – vot fără drept,coruperea alegătorilor, lovire sau alte violențe și amenințare – între candidați) și au fost luate măsuri pentru aplicarea a treisprezece sancțiuni contravenționale (pentru continuarea campaniei electorale, fotografierea buletinului de vot, neîndepăratrea materialelor de propangandă și apelarea abuzivă la numărul unic de urgență 112).

Precizăm faptul că mai multe sesizări sunt în curs de verificare.

Exemple:

Astăzi, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apelul 112 cu privire la faptul că în curtea Colegiului Național Tudor Vladimirescu se află mai multe persoane care influențează cetățenii, cu privire la opțiunea de vot.

Echipa operativă constituită și patrula de siguranță publică s-au deplasat la sesizare, ocazie cu care au constatat că persoanele în cauză nu sunt identificate la locație.

În cauză se vor continua verificările pentru clarificarea situației de fapt și dispunerea măsurilor în consecință sub aspectul săvârșirii contravenției de continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

Polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Motru au fost sesizați prin apelul 112 de un bărbat din comuna Slivilești, candidat la primărie, cu privire la faptul că, la Secția de votare nr. 303, cu sediul în localul Școlii Primare clasele I-IV Strîmtu, se distribuie mai multe buletine de vot, iar o parte din acestea au aplicată ștampila de vot.

Din verificările efectuate de echipa de cercetare a incidentelor electorale, s-a stabilit faptul că unei localnice i-au fost înmânate, pentru a vota, două buletine de vot pentru funcția de primar al comunei Slivilești, unul dintre acestea având aplicată ștampila ,,votat” în căsuța aferentă unui candidat. Buletinele de vot i-au fost înmânate de un membru al comisiei de votare, iar după ce a sesizat acest aspect, alegătoarea a refuzat să introducă buletinul deja ștampilat în urnă.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la infracțiunea de fraudă la vot.

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Târgu Cărbunești au fost sesizați direct o femeie din comuna Turburea, candidată la Primăria Turburea, cu privire la faptul că un alt localnic, candidat la Consiliul Local, a fost agresat fizic de un candidat pe lista altui partid la Consiliul Local, pe fondul unor discuții contradictorii privind alegerile electorale, în timp ce se afla pe drumul public din localitate.

Victima nu prezenta leziuni vizibile și nu a solicitat o ambulanță în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În cauză a fost întocmit dosarul penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

La Poliția Orașului Bumbești Jiu au fost primite notificări privind Primăria Bălănești, referitoare la exercitarea dreptului de vot de către un alegător neînscris în listele electorale.
La fata locului s-a deplasat echipa operativă care a identificat președintele secției de votare nr. 136 și operatorul tabletei de validare, care au permis exercitarea dreptului de vot de către o persoană cu cetățenie moldovenească care a votat prezentând un permis de ședere temporară, pe listă electorală suplimentară.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru efectuarea de cercetări a infracțiunii de fraudă la vot și complicitate la comiterea infracțiunii de fraudă la vot.

Vă reamintim că astăzi, peste 700 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Gorj au fost implicați în misiuni de menținere a ordinii publice, asigurarea protecției secțiilor de vot și cercetarea incidentelor electorale.

După încheierea votării, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor fi angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul de către președinții birourilor electorale a dosarelor cu rezultatele votării, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *