Dezvăluiri

INFP nu mai comunică nimic despre activitatea seismică din Gorj! Directorul instituției își încasează liniștit salariul de 23.500 de lei, lunar!

Zece cutremure cu magnitudini între 2.0 și 3.8 grade pe scara Richter s-au produs în intervalul 5-7 martie în județul Gorj, iar Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) nu mai oferă nicio explicație pentru activitatea seismică din această zonă a țării. Din contră, la fiecare dintre aceste cutremure instituția a dat rateuri privind identificarea epicentrelor, mutându-le chiar și dintr-un județ într-altul, iar timpul în care au fost postate pe siteul INFP date despre acestea a fost destul de mare: 30 de minute, în cazul cutremurului de 3.8 care a avut loc pe 5 martie la 00:55:25. Aproape o lună a trecut de la primul cutremur în Gorj, iar de atunci reprezentanții INFP au anunțat că au montat mai multe aparate de monitorizare a activității seismice în câteva localități din Nord-Vestul județului, însă instituția a rămas la fel de încremenită, lipsită de reacție și fără explicații pentru cele aproape 2.000 de seisme din această zonă.

În voia sorții

Miliarde de lei vechi încasează cei din conducerea INFP, în calitatea de membri în diverse organisme la institutele de cercetare din România sau ca salariați ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Spre exemplu, Constantin Ionescu, directorul general al INFP are un salariu anual de 282.000 de lei, potrivit declarației de avere din septembrie anul trecut, adică 23.500 de lei, net, lunar. Președintele consiliului științific al INFP încasează în jur de 170.000 de lei anual circa 14.000 de lei lunar), iar contabilul instituției are un salariu de 10.000 de lei, lunar.
INFP are un buget, anual, de peste 20 de milioane de lei, însă orice aplicație gratuită de pe un telefon cu android e mult mai rapidă în estimarea unui cutremur și localizarea epicentrului acestuia, decât instituția publică hrănită de la bugetul de stat.
Niciun specialist al INFP nu a oferit explicații publice, în legătură cu activitatea seismică din Gorj, intensificată, din nou, în ultima vreme, deși aceștia au anunțat că au fost instalate în jur de opt seismografe în localitățile din nordul județului.
După zilele de coșmar de la jumătatea lunii trecute, cu două cutremure de 5.2 și 5.7, în 13, respectiv 14 februarie, urmate de alte zeci de cutremure de o mai mica intensitate, dar resimțite de populație, și peste 1.000 cu magnitudine sub 2.0, INFP a comunicat că activitatea seismică rămâne intensă. Comunicarea s-a oprit de atunci. Nu a mai comunicat nimeni rezultate ale cercetărilor, pe baza datelor colectate de seismografele instalate în Gorj.
Ba mai mult, de câteva zile, INFP nu e în stare să localizeze epicentrele seismelor și nici să stabilească intensitatea acestora. Datele apar cu mare întârziere, iar mai apoi sunt revizuite. Paradoxal, unul dintre cutremurele din zilele trecute a fost localizat, inițial în Vâlcea, ca după câteva minute epicentrul acestuia să fie mutat în Gorj. Și, cel mai important, cei de la INFP nu spun dacă acestea sunt cutremure sau activitatea seismică este asociată tot celor două din 13 și 14 februarie.

Claudiu Matei

 

Citește și:

2 Comentarii

  1. Infp la noi si in alte tari nu stiu cum le zice sunt aceeasi chestie! In romania da rateuri la fel si in afara romaniei! Sa credeti in tot ce tine de stat! Nu scapati fara o urata revolutie!

  2. Lasati-o balta cu cutremurele naturale in judetul Gorj. Nu a fost decat cutremure provocate de catre firmele pt exploatarea gazalor de sist. Statul mafiot care ne conduce a fortat INFP sa minta,precum ca ar fi cutremure naturale,nicidecum cutremure provocate. In urma cu 10-12 ani,asa ceva s-a produs pe la Galati,dar acolo oamenii au iesit in strada sa protesteze,ca le-au daramat casele.Aici gorjenii au inghitit mizeria spusa de INFP.RUSINE SA VA FIE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *