Primăria municipiului Tg-Jiu a scos la licitație, în iulie, anul trecut contractual privind modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului monumental Calea Eroilor – Etapa I. Licitația a fost câștigată, câteva luni mai târziu, pe 22 noiembrie, de singura firmă participantă, subsidiara din România a firmei italiene Consorzio Stabile EBG, un SRL de apartament din sectorul 3 din București, cu o cifră de afaceri de 52.000 de lei și un profit de 2.400, în 2018. Contractul a fost încheiat la prețul de 8.803.073 lei, fiind semnat de primarul municipiului Tg-Jiu, Marcel Romanescu și reprezentantul firmei italiene, Massimo Decchiati.
SRL –ul din România, Consorzio Stabile EBG, a fost înființat în 2015, și, potrivit termene.ro, îl are ca asociat unic pe Riccardo Martinelli.
După ce au semnat contractul, italienii l-au trimis pe un alt conațional al lor să se ocupe de lucrarea de la Tg-Jiu.
Mauro Gedda a început să caute firme subcontractoare în Gorj, pentru a demara lucrările, documentația pentru începerea acestora fiind deja semnată de la începutul acestui an. Italianul făcuse demersuri și pentru a încasa banii pentru organizarea de șantier, 113.000 de lei, numai că reprezentanții municipalității nu i-au îndeplinit dorința. Cum nu a găsit pe nimeni în Gorj care să accepte să lucreze ca la adunat de prune, fără documente, fără contracte ferme, italienii s-au reorientat către alte persoane care să le intermedieze legăturile cu constructorii români și l-au găsit pe fostul cap al lumii interlope locale, Constantin Păun, mai cunoscut ca Coco Păun, să le caute subcontractori.
Mauro Gedda apare ca și administrator delegat al unei alte firme din București, ai cărei asociați au în portofoliu 14 SRL-uri și nu par a nu avea legături cu Consorzio Stabile.
Săptămâna trecută, pe Calea Eroilor, între străzile Popa Șapcă și Geneva circulația era oprită și părea că lucrările de modernizare au început, numai că, în zonă erau doar doi muncitori și o mașină.
Ce spune primarul Romanescu
Primarul Marcel Romanescu nu a dorit să comenteze aspect legate de persoanele care intermediază lucrările și a ținut să menționeze că responsabilitatea pentru termenele și calitatea acestora, potrivit contractului, este, exclusive, a firmei italiene.
”Firma nu are interdicția de a subcontracta lucrări, dar responsabilitatea îi revine în totalitate. Mai mult, ținând cont că e o lucrare de o dificultate destul de ridicată, și pentru că este pe Axa Brâncuși, ea este urmărită permanent, cu filmări, cu tot ce trebuie, de cei care se ocupă de asistența tehnică, architect, diriginte de șantier, reprezentant al primăriei”, a precizat primarul Romanescu.
Trebuie spus că…
… proiectul, așa cum a fost licitat, prevede ca prima etapă să se realizeze, pe parcursul dintre strada Popa Șapca (Centrul Civic) până la intersecția cu strada Mărășești, pe o lungime de 500 m. Adică, trebuie să fie reconfigurate și remodelate spațiile publice existente la nivelul pavajului (dale din piatră naturală – andezit, piatră cubică din andezit), spațiilor verzi (se vor cosmetiza plantațiile și spațiile verzi existente și se vor realiza plantări noi), precum și al dotărilor urbane de tip mobilier (bănci, coșuri de gunoi, panouri de afișaj), iluminat stradal și ambiental. Se vor executa lucrări de instalații electrice, instalații sanitare (instalații de canalizare pluvială / menajeră). Pe tot traseul se vor dubla gardurile existente ale proprietăților cu un gard nou, unitar, ce va uniformiza imaginea axei pe întreaga lungime (gard format din bare de metal alămit), cheltuielile pentru investiția de bază cifrându-se la 7.677.594, pentru amenajarea terenului – 1.013.639 de lei, iar valoarea lucrărilor de organizare de șantier – 113.419 de lei.