Ca să înțelegeți mecanismul de fraudare al bugetului…
…, trebuie notat faptul că, potrivit OUG nr. 111/2010, concediul și indemnizația de creștere a copilului se pot acorda atât părinților naturali, cât și celor adoptivi sau tutorilor legali, în condițiile în care aceștia au obținut venituri impozabile timp de 12 luni, în ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului, preluării tutelei sau adopției acestuia.
Persoanele care au calitatea de salariați cu contracte individuale de muncă, cât și în cazul persoanelor fizice autorizate (PFA sistem real sau PFA norma de venit) sunt beneficiari ai concediului de creștere a copilului și acordarea indemnizației de creștere copil, dacă în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate acestora.
Cuantumul indemnizației de creștere a copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.
Practic, acest procent a fost motivul pentru care a fost inventată așa zisa ”fabrică de maternități de lux”.
Concret…
…, viitoarelor mămici li se înființa un PFA, doar pentru câteva luni, pentru a crește artificial veniturile acestora, că una e să să fi primit 85% dintr-un salariu de 2.000 de lei, spre exemplu, și alta dintr-un salariu de 5.000 de lei.
Toate PFA-urile și Intreprinderile Individuale ale unor persoane din cercul de cunoscuți ai consilierului local PSD, Daniel Pupăzan, au fost înființate având sediul principal ori sediul secundar sau punct de lucru pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea, nr.9A, adică la biroul specializat în crearea de firme al acestuia, aflat în vecinătatea Oficiului Registrului Comerțului Gorj. La o simplă verificare, toate deținătoarele acestor entități economice au născut, în perioada în care acestea au fost funcționale, după care au fost radiate.
Rețeta funcționează din 2010, atunci când a luat ființă primul PFA și a funcționat, cu succes, până anul trecut. Cea mai lungă perioadă de funcționare a unei entități a fost de 8 luni. Adică viitoarele mămici înregistrau, artificial, venituri în câteva luni, înainte de naștere, ca mai apoi, în scurt timp după ce înregistrau dosarele pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului, activitatea PFA-urilor și a Intreprinderilor Individuale nu era suspendată, așa cum cere legea, ci acestea erau radiate, pur și simplu, ”din voința persoanei”.
ORC Gorj ar fi trebuit să respingă unele dosare privind înregistrarea de PFA-uri, I.I – uri și SRL-uri, de către angajații lui Pupăzan, pentru că cel puțin 16 dintre acestea și-au declarat sediile principale ori secundare sau puncte de lucru în biroul de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea, nr.9A. Când n-a mai fost loc în aceeași încăpere pentru atâtea firme, Pupăzan a început să le înregistreze pe adresa sa de domiciliu, în satul Câlnic. Nu mai puțin de zece SRL-uri figurează în 6 camere ale casei lui Pupăzan, iar pentru restul nu se fac precizări referitoare la numărul camerei în care își au sediul.
Potrivit unor informații, în ultima vreme, din cauza faptului că IPJ Gorj a dispus verificări, în acest caz, după cum au precizat reprezentanții instituției, unele persoane din cele care au apelat la acest mecanism infracțional au plecat la muncă în străinătate, de teamă că vor trebui să explice polițiștilor cum funcționa angrenajul și mai ales cum era ”uns” acesta.
Trebuie spus că, potrivit actului normativ menționat, dosarele pentru acordarea indemnizației de creșterea copilului ajung la DGASPC și AJPIS care ar trebui să le verifice, și abia apoi să le dea în plată.
Dupa noile reglementari, nu mai este limitare la sediile sociale dintr-un imobil. La Bucuresti sunt firme de profil care au in biroul de lucru, gazduite sute de firme. Din acest punct de vedere, nu sunt probleme, referitor la celelalte aspecte mentionate nu ma pronunt.